ФЕСТИВАЛЪТ „ЧЕНОМОРСКИ ЗВУЦИ“ ЩЕ ПРОЗВУЧИ ЗА ДЕВЕТИ ПЪТ

0
2079

Деветото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик ще се проведе от 5 до 9 юни и ще открие фестивалният сезон в Балчик. Набират се участници, срокът за записване е 15 февруари, съобщи директорът на утвърдения музикален форум Валентина Георгиева – диригент на едноименния хор домакин. Новост тази година ще бъде разделът за вокални групи с инструментални съпроводи. Ръководител на ателието за вокални групи ще бъде композиторът Емил Струнджев. Останалите категории са непроменени. Покана за участие се отправя към смесени, женски, мъжки хорови състави, както и към фолклорни формации. Другото хорово ателие ще бъде под надслов „Морска приказка“, съобщи в ефира на Радио Варна кореспондентът от Балчик Албена Иванова.

До момента участие във фестивала са потвърдили хорове от Чехия и Естония, интерес има и от Сърбия. Наградният фонд е 2500 евро. Жури ще излъчи носителят на голямата награда статуетка „Черноморски звуци“ и парична премия. Всички детски хорове ще се състезават помежду си за спечелване на специалния диплом „Бъдещето на Европа“. Певците в осемте фестивални концерта ще се представят на обичайните сцени – Двореца и Ботаническата градина, Мелницата, крайбрежната алея, в центъра. Повече подробности на сайта на форума www.chernomorskizvutsi.com

2019-а ще бъде посветена на 105 години хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“. Съставът подготвя специална програма „Любими на публиката“. В нея ще бъдат включени песни, които през годините сме забелязали, че са любими на зрителите“, уточни диригентът Валентина Георгиева. Тя е убедена, че на празничната сцена ще съумее да събере поне 105 бивши, настоящи и бъдещи певци на „Черноморски звуци“. Датата на проявата още не е решена.