Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане значително по-ниско от средното за месеца.

През следващото денонощие ще бъде облачно, с валежи – в северозападните райони и високите полета на Западна България – от сняг, в централните райони – от дъжд и сняг, а в Източна България и крайните югозападни райони – само от дъжд. В Родопската област ще има значителни валежи от дъжд, а в северозападните райони и високите полета на Западна България ще се образува нова снежна покривка до 10-15 см. Ще духа слаб северозападен, в Източна България силен южен вятър, който до обяд ще отслабне и в Североизточна България ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури, в повечето райони, ще бъдат между минус 3° и 2°, максималните – между 0° и 5°, в Югоизточна България до 10°-11°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, който през деня в ниските части ще премине в дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа южен силен, който в следобедните часове по северното крайбрежие ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури между 8° и 11°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала по южното крайбрежие и ще достига 4-5 бала по северното.

На 10.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:57 часа и ще залезе в 17:11 часа. Продължителност на деня 09:14 часа.

На 10.01.2019 луната ще изгрее в 10:33 часа и ще залезе в 21:24 часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

През нощта срещу петък и в петък до обяд от запад на изток валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът навсякъде ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина, в Горнотрайкийската низина и в източните райони ще бъде умерен. Температурите ще се понижат.

В събота ще остане ветровито, ще има и значителни разкъсвания и намаления на облачността. Минималните температури ще са още по-ниски, на места до минус 10°-минус 12°.

В неделя вятърът ще отслабне. Облачността ще се увеличи, вероятността за валежи е малка. В понеделник вятърът временно ще се ориентира от запад-югозапад и температурите ще се повишат, но по-късно отново ще стане северозападен и ще се усили. Ще преобладава облачно време и на места, главно в Западна България, ще превали слаб сняг. Във вторник ще бъде доста ветровито, сравнително студено, с променлива облачност, на отделни места е възможно да превали слаб сняг. В сряда вятърът чувствително ще отслабне, вероятността за валежи е малка, дневните температури ще се повишат.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Секция “Прогнози на времето”

Коментирай