Цяла българска болница заминава за Германия

0
1245

„Медлайн“ е  първото българско лечебно заведение, което разкрива свой филиал там. Пловдивската болница „Медлайн“ разширява своята дейност и открива филиал в Замъка Von Goldenburg. Той се намира в Германия, на 25 км от Магдебург и на 60 км от най-новото и най-голямо немско летище Берлин-Брандендург, което се довършва в момента. Имението е разположено в квартала на Стария пазар в Саксония Анхалт.

Това е първата българска болница, която наши инвеститори разкриват там. Проектът стартира дейността си с отделения по пластична, бариатрична и хирургия при наднормено тегло, а също – по гастроентерология, ендокринология, коремна хирургия, кардиология, както и ОАИЛ /отделение за интензивно лечение/. В здравното заведение ще работят специалисти от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“, които са отлично подготвени, заяви здравният мениджър д-р Невен Енчев.
Идеята се оформила след разговори с тяхното здравното министерство, от които се разбрало, че от 3 години бариатричната хирургия набира скорост в Германия, след като наднорменото тегло е обявено за заболяване. Тяхната здравната каса заплаща лечението на всеки болен, което е от 7 до 10 хиляди евро, а допълнително поема и медицинските консумативи за разлика от България, където пациентите са принудени да си плащат сами“, посочи той.
Замъкът предлага отлични условия – разполага с 4000 кв. метра разгъната застроена площ и с още 10 дка градина, в средата на което има езеро с лилии. Най-ценното е, че се намира до 100 дка общински парк от едната страна, а от другата – до 3 тенис корта и закрит плувен басейн, казаха медици от екипа, който в момента посещава интензивни курсове по немски и се подготвя за заминаване там.

Построен е през 1873-1874 г. от фамилията на индустриалци Ваганфар, която се занимава с преработка на метали, а от 1900 г. е собственост на семейство Фон Голдебург, което има сериозни позиции в ювелирното изкуство със злато и скъпоценни камъни. В непосредствена близост до съществуващия замък те построяват нов, който в момента е притежание на общината. Старият вече е собственост на д-р Невен Енчев, там ще бъде направена първата частна българска болница на територията на Германия. След 1945 г. замъкът вече е изпълнявал ролята на болница, където заради мекия и приятен климат е бил превърнат в санаториум за деца с белодробни заболявания на офицерите и войниците от Съветската армия. В момента текат ремонти в имението и се очаква лечебното заведение да отвори врати след 9 месеца, най-късно до година.
„За мен най-важното е, че младите ни лекари ще имат възможността да се реализират в българско лечебно заведение. Добре известно е, че цели курсове след дипломирането си в медицинските университети у нас потеглят за Германия, за да търсят работа. Ние ще направим всичко възможно да привлечем част от тях при нас, защото проектът ни предвижда болницата да бъде разширявана и постепенно да заработи като голяма многопрофилна болница“, увери здравният мениджър.

 Ирена Чернишева