У НАС – НАКРАТКО

0
2032
Plovdiv, Bulgaria - September 3, 2016: City center street with houses, cafe and people

 

С ВНУШИТЕЛЕН СПЕКТАКЪЛ в Пловдив официално бе открито домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година. На светещата сцена се качиха стотици изпълнители, сред тях и доброволци, за да пресъздадат в звук, танц и светлина мотото на Пловдив като Европейска столица на културата – „Заедно“. Началото на спектакъла постави Теодосий Спасов. В различните части на представлението се включиха над 200 кукери от целия регион, млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, емблематичният ансамбъл “Тракия“, хористи от формациите на града. Изпълнители пък от музикалната академия изнесоха пред публиката своите изпълнения с лазерни арки. На финала прозвуча и гласът на Валя Балканска.

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и бедността са основните проблеми пред България, която иначе върви уверено по пътя към въвеждане на еврото, заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, комисар за еврото и социалния диалог. В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ по-рано тази седмица той обяви, че страната ни може да въведе еврото най-рано през 2022 г.

НАП ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци. От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути, и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества.

НАПРЕЖЕНИЕТО във Войводино след побоя над военен продължава, въпреки започналото събаряне на незаконни ромски къщи. Вчера жителите на пловдивското селото се събраха пред църквата. Там се изготвя и подписка с искане за постоянен арест на двамата братя, нападнали и пребили командоса Валентин Димов. Жителите настояват задържаните да получат най-тежките присъди. Подписката вече е подкрепена от над 500 души.  Хората от Войводиново не искат протестът им да се политизира. В ромската махала вече са съборени 15 постройки. Акцията ще бъде временно спряна през следващата седмица, тъй като ще се изчака да изтече 14-дневният срок, в който собствениците на по-масивните къщи имат право да обжалват. Очаква се след дни от болницата да бъде изписан и пребитият ефрейтор.