У НАС – НАКРАТКО

0
1875

БЪЛГАРСКА петролна и газова асоциация прекратява и колективното си членство в КРИБ. Причината е изпратеното от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България писмо, с което се иска отлагането на влизането в сила на закона за горивата без да е съгласувано с петролния бранш.

ДОКЛАДЪТ на Каракачанов за закупуване на F-16 e повод за вот на недоверие, заяви лидерът на АБВ Румен Петков в позиция, разпространена от партията.„Министрите Каракачанов и Караниколов пишат доклад до министър-председателя. В този доклад могат да бъдат посочени пет аргумента за прекратяване на процедурата“, посочва той.Според него извършената проверка на окомплектоваността на получените предложения показва, че предложението на САЩ не отговаря на исканата структура и не съдържа необходимата информация.

СРЕДНО С 30% е поскъпнала застраховката “Гражданска отговорност” за шофьорите през последната година. Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи. Справка на съсловната асоциация показва, че през декември задължителната автозастраховка дори е поевтиняла.
Слушатели сигнализираха БНР, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за “Гражданската отговорност”, отколкото през м.г. По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през миналата година, като е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега.

ОТ ПОНЕДЕЛНИК тази седмица има проблеми с електронната система за подаване на митнически декларации за внос и транзит. Затова сигнализираха търговски и морски фирми. Забавената обработка на документите възпрепятства разплащанията и движението на стоки и товари към крайните получатели.Причината е в пренастройването на електронните системи на митниците, а то се прави във връзка с преструктурирането на Агенция „Митници“ в Централно митническо управление, считано от 7.01.2019 г. След промяната вече ще има 2 главни дирекции и 5 териториални.

УЗБЕКИСТАН ще въведе от 1 февруари т.г. безвизов режим при престой до 30 дни за граждани на 45 страни.
Мярката се отнася предимно за европейски държави, сред които и България.Миналата година Узбекистан въведе безвизов режим при престой до 30 дни за граждани на 10 страни, сред които Франция, Германия, Япония, Южна Корея и Израел. От 2,6 милиона през 2017 г. броят на туристите достигна до 5,3 милиона през 2018.