У НАС – НАКРАТКО

0
1545

 

В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ се предвижда системата за спешни повиквания 112 да може да приема и видеообаждания през различни платформи. Това се прави с цел достъпът до услугите на системата да е по-лесен, а и да се улесни работата на операторите. С видеовръзката те ще могат да преценяват по-добре дали обаждането е истинско или нерегламентирано. Освен това ще могат да виждат в реално време неща, които търсещите помощ не могат да обяснят.  Гражданите, избиращи старите спешни номера 150, 160 и 166, които автоматично биват пренасочвани към 112, намаляват.

ШЕФЪТ НА „ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ“ Пламен Пешаров ще бъде сменен от Христо Иванов. Бившият шеф на ПП по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, отново поема ръководството на дружеството.  Новият управител е магистър по финанси от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и има специалност „Експлоатация на железопътния транспорт” в Техническия университет. За шефското място се спрягаха две имена – Христо Иванов и Георги Иванов, и двамата бивши ръководители в миналото.

ПРОТЕСТИТЕ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ, които ще се проведат на 10 януари в Брюксел, са съпътствани от висока обществена подкрепа у нас, показват данните от експресно национално представително проучване на “Екзакта Рисърч груп”. В отговор на въпроса “Подкрепяте ли или не протестите на превозвачите срещу новите европейски изисквания за международен транспорт (пакета “Макрон”)?”, 64.6  на сто от анкетираните отговарят с “да”, а 7.9 процента – с “не”. 27.5 на сто нямат мнение по въпроса. Подкрепата е сравнително равномерно разпределена сред всички социално-демографски групи, като по-високи от средните стойности се регистрират сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред жителите на градовете извън столицата. Протестът получава почти еднаква подкрепа сред избирателите на ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите. По-високо от средното е одобрението сред симпатизантите на Обединените патриоти /69 на сто/. Без мнение по темата са по-често младите (между 18 и 29 години) и жителите на селата.

ПОЛИЦИЯТА В СОФИЯ е арестувала двамата цигани, които откраднаха картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров от къщата на наследник на Майстора и след това ги продадоха. Арестуваните са на 42 и 45 години. Те са познати на полицията с предишни кражби. Единият от мъжете е арестуван в неделя, а другият се е предал вчера.