У НАС – НАКРАТКО

0
2219

 

БРОЕНИ ДНИ след посещението у нас на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан в България гостува заместник-помощникът на държавния секретар за Европа и Евразия Матю Бойс. Той е препотвърдил българското виждане, че Черно море трябва да бъде зона на мир в разговор със заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, уточняват от пресцентъра на Министерството на външните работи.

ПРЕЗ ПЪРВОТО тримесечие на 2019 г. ще бъде произведен първият златен концентрат от “Ада тепе” край Крумовград, каза пред журналисти Любомир Хайнов, оперативен директор на “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД. Тогава е планирана да заработи и обогатителната фабрика. В нея вече са монтирани машините и през настоящата седмица предстои т.нар. “студен пуск”. Общият брой на работещите в минната компания в Крумовград ще достигне 230 човека. Заложеният годишен добив е 850 хил. тона руда, а на концентрат – около 4 500 тона. Извличането ще се случва в България, както и преработката на добития концентрат.
Любомир Хайнов каза също, че компанията осъществява и ангажимента си за подкрепа развитието на община Крумовград. През май общината е получила първата сума от 500 хил.лв.

64 Са Децата със стомашни проблеми след коледно тържество във варненско заведение. Деветокласниците от Пета езикова гимназия са с гадене, повръщане и отпадналост. Към момента продължава епидемиологичното проучване от Агенцията по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна, а децата са в добро състояние, увери ни Дочка Михайлова, началник на РЗИ-Варна. Специалистите проверяват както персонала, така и качеството на храната. „Всеки един по веригата може да е замърсил храната, трябва да се обективизират изследванията. Всеки един от веригата може да замърсил храната“, посочи Михайлова.

НЯМАМЕ ГРАМ ДОВЕРИЕ в решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й най-важният въпрос за БСП са растящите цени на ток, парно, газ, вода, а от там и на всички стоки и услуги. “10-15 души комисари, сътрудници, помощници, затворени на тъмно решават съдбата на милиони, без да отчитат обективните обстоятелства при вземането на тези решения”, коментира Нинова. От БСП имат въпроси към КЕВР и са инициирали изслушване на КЕВР в Комисията по енергетика в парламента в четвъртък (20 декември).