У НАС – НАКРАТКО

0
1690

„ВСЕКИ ЕДИН е важен, защото един може да направи промяната“, „Един по един решаваме проблемите на страната“, „Днес всеки един от нас пише историята на България“, „Ти си един от нас, защото ние сме ГЕРБ“. Под тези лозунги премина  Национална предизборна среща на ГЕРБ в София. На 12 февруари ГЕРБ стартира инициативата си “Европа в нашия дом” от Велико Търново.
От 21 януари до 20 февруари ще бъдат проведени номинационните събрания за евровота.Откриването на кампанията ще бъде на 19 май в зала “Арена Армеец”.
От 1 до 30 юни всяка структура ще проведе коалиционни събрания, на които ще се направи преглед на изпълнените ангажименти на общинската власт с оглед на предстоящия вот за кметове и общински съветници. От това ще зависят и кои ща са кандидатите за местния вот.

БЛИЗО 3000 НАСЕЛЕНИ места у нас няма да избират кмет на предстоящите през есента местни избори. Причината е, че в тези градове и села живеят по постоянен адрес под 350 души. Едно от основните притеснения на хората в селата е, че от най-важните в едно населено място – кмет, поп и даскал – няма да им остане никой.От 2016 г. с изменения в Изборния кодекс е променен прагът от 150 души в насените места, на които ще се назначава служебно кмет.Само в община Монтана в 2/3 от селата няма да избират кмет на кметство, а ще се назначават служебно. В останалите, които са едва 8, ще имат право на избор. А във видинската община Макреш няма нито едно населено място над 350 души, включително и общинското село.

ПРЕМИЕРЪТ Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който бе на посещение в София. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност. „За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор – приятелска съседна държава, съюзник в НАТО и важен партньор в областта на сигурността и обществения ред. Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика“, заявиБ. Борисов.

БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО трябва да представи план за варианта – Брекзит без споразумение. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, бивш външен министър. По думите му това е една от темите, по които правителството трябва да работи, тъй като е очевидно, че не можем да стоим само зад това, което се договаря от ЕК.