УЕФА изхвърля “Левски” от Европа

0
1258

“Левски” е изключен от участие в европейските клубни турнири на УЕФА за следващите два сезона, съобщиха от централата на интернет страницата си.

“Левски” няма да има право да участва в европейските клубни турнири на УЕФА през сезон 2019/20 или 2020/21, освен ако не плати до 28 февруари 2019 година сумите, определени като просрочени задължения към 30 септември 2018 година.

Клубът също е глобен в размер на 100 хиляди евро.

Малко по-късно съобщението бе свалено, но само от английската версия на сайта на централата.

Комисията по финансов контрол към УЕФА наказа още два клуба. Македонският “Вардар” Скопие е със същата санкция като “сините”, но с по-кратък срок за плащане – 31 януари.

“Спортинг” е с наложена глоба в размер на 50 хиляди лева. Тимът от Лисабон се разминава с изключване от Европа. Провинението му е, че се е разплатил след предвидения в правилника краен срок.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на “Левски” Красимир Иванов гарантира, че клубът няма да фалира. “Нямаме такова намерение, нито се водят разговори “Левски” да последва съдбата на ЦСКА. Проблемите ни са известни и работим, за да ги решим”, каза той.

Във вторник беше изнесена информация, че “Левски” дължи 2 млн. лв. към Националната агенция по приходите (НАП). Иванов добави, че това не е новина за хората в клуба.

“Финансовото състояние не е някаква новина, ние сме запознати какво е състоянието ни. За мен това, че дължим пари на НАП, не е новост, знам какви са отношенията ни и какви задачи гоним. Точни суми обаче никога не коментирам”, каза още той.

“Процесът за лицензиране на клубовете започва през март месец следващата година. Знаем какви критерии трябва да изпълним и работим, за да постигнем там, където смятаме, че не отговаряме на изискванията”, увери изпълнителният директор.

В сряда самият Иванов потвърди, че спешно са били преведени 40 000 евро (в тази сума не влизат лихви и съдебни такси) по сметката на Дъстли Мюлдер. Холандският защитник, който изкара няколко сезона на “Герена”, отдавна бе спечелил съдебната битка за просрочени заплати. Според неофициална информация “сините” са рискували отнемане на точки в случай че не преведат парите.  https://btvnovinite.bg