Съветник на английската кралица спечели дело за наследство на остров в Марица

0
1409

Остров Адата е частна собственост. След дългогодишната битка в съда наследниците си възстановиха бащината земя с площ над 60 дка в поречието на Марица. С решение на Върховния касационен съд гражданите на Великобритания и Северна Ирландия Стоян Константин Владимир Денев /Стивън Констънт/, Стивън Джеймс, Майкъл Бризби, Джон Бризби и Таня Бризби са признати за собственици на острова. Те са наследници на бележития пловдивчанин Константин Хаджикалчев, съобщава „Марица”.

Запознати с бележитата фамилия разказват, че Хаджикалчевият внук Джон Бризби е адвокат и съветник на английската кралица. В България Джон Бризби е известен като реставратор на стари къщи в Троянско. Другият наследник на Адата Стивън Констънт, също британски гражданин, е автор на книга „Фердинанд лисицата“.

Сагата с Адата започна  в началото на 90-те години. Тогава наследниците на покойния търговец предявяват претенции за острова, чиито 64 декара са актувани като държавен имот и вкарани в капитала на тогава държавното дружество “Международен панаир”. Навремето на това място, известно като “Остров Калчев” са били ниви и според реститутите държавата е национализирала 88 дка от земите на техните предци.

През 1999 г. с решение на Поземлена комисия Пловдив – Първенец на роднините на Хаджикалчев са възстановени два имота на острова с обща площ 59 087 кв. метра. Издаден е и нотариален акт. Наследниците регистрират в София търговско дружество „Константин Хаджикалчев“ ООД с управител Таня Бризби и започват редовно да плащат данъци върху имота.

Парадоксалното е, че не могат да влязат във владение, защото през 2005 г. тогавашният областен управител Тодор Петков отказва да отпише имота, а след това деактуването му е отказано и от министър Асен Гагаузов.

Мотивът е, че според Закона за водите островите са публична държавна собственост и не могат да бъдат реституирани. Според министерството, няма безспорни доказателства за правото на частна собственост върху 64 декара в реката. Започва дълъг съдебен процес. Наследниците обжалват заповедта и печелят дело в Апелативен съд, в резултат на което министерството е осъдено да заплати 20 626 лева на реститутите за направените разноски по делото.

Държавата обжалва, докато се стигне до окончателното решение на ВКС, според което публичната държавна собственост също подлежи на реституция, а наследниците имат изрядни документи за собственост. Съдебният спор приключи окончателно, нямам информация какво възнамеряват да правят с Адата”, заяви адвокат Иван Минков.

Джон Бризби се завръща в родината на славната си фамилия, въпреки че в Лондон той е проспериращ адвокат и кралски юридически съветник. Джон е син на Лиляна Данева-Бризби, внучка на Теофана, единствената дъщеря на Константин Хаджикалчев.

В началото на 40-те години тя учи в университета в Лозана, където се запознава с Майкъл Бризби, възпитаник на Кеймбридж, инженер и страстен спортист. Двамата се женят през 1946 г. и се установяват в Лондон. Там Лиляна прави кариера като журналист в ВВС и във Форин офис.

През 1983 г. в неин превод и редакция излизат “Задочни репортажи” на Георги Марков. Имат двама синове, от които Джон е по-малкият, и дъщеря Таня. Англичанинът с български корени заедно с Иван Станчов, бивш посланик на България в Лондон, е съосновател на английската благотворителна организация “Приятели на България”.

Стивън Констант всъщност е псевдоним на британския публицист от български произход Стоян-Константин Владимиров Данев. Той е роден през 1931 г. в София. Правнук е на първия министър-председател Тодор Бурмов, внук на Константин Хаджикалчов и на Стоян Данев.

Живее в Лондон, а написаната от него биография „Фердинанд Лисицата – цар на България“ е издадена първо на английски през 1979 г., а през 1991-ва и у нас.  http://www.blitz.bg