Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет “Мобилност”

0
1305

600 български шофьори и служители на нашенски транспортни фирми отиват на 10 януари в Брюксел, за да протестират срещу пакет “Мобилност” – от 9:30 часа, когато ще има заседание на транспортната комисия на Европейския парламент. Предвижда се блокада на площада пред Европейския парламент, като основно протестиращи ще има от Пловдив – 150 камиона. Наети са и два самолета, които да превозят протестиращи. “Около 600 души с трикольори, плакати на английски и скандирания категорично ще заявят, че мерките в пакета “Мобилност” обричат на фалит българския международен транспорт. А той формира 17% от БВП и носи около 13-14 млрд. лева годишно”, заяви Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози, цитиран от в. “24 часа”.

Според Петърнейчев българският транспортен сектор е обединен както никога досега. Той е участвал в организацията на протеста дори по коледните празници. “Пуснали сме уведомително писмо до белгийските власти, че ще блокираме пространството пред Европейския парламент. Разрешението е за 150 транспортни средства”, допълни шефът на асоциацията, който е член на ИРУ със седалище в Женева. Той очаква на протеста да се присъединят представители на Румъния, Унгария, Латвия и Полша, които също са застрашени. “На Съвета на министрите на 3 декември 8-те източноевропейски държави плюс Малта гласуваха против мерките, добили популярност като “Макрон”. Но в последния момент Чехия и Словакия се отказаха да ни подкрепят”, обобщи Петърнейчев. Един от камионите ще се ползва за сцена, от която ще се произнасят речи, а от тонколони ще звучи революционна музика. Ораторите ще изтъкнат, че 150 000 са обречени да останат без работа. Отделно фалитът на българските международни превозвачи може да повлече и съпътстващи бизнеси с нефтопродукти, за гуми, лизингови компании и т.н.

Прочети повече “Подновили сме изцяло автопарковете си с камиони Евро 5 и Евро 6. И когато отговаряме на всички европейски условия, ни извадиха пакета “Мобилност”, за да ни изхвърлят тотално от пазара на ЕС”, коментира Петко Ангелов, председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас. Дотук Европейският съвет предлага на всеки четири седмици шофьорите да се прибират в страните, където са регистрирани фирмите. Отпадна изискването и превозните средства да се прибират.
https://www.actualno.com