Резултатите от второто обсъждане на проекто-бюджета на Община Добрич за 2019г.

0
1216

Финансовият зам.-кмет Елка Димова представи резултатите от проведеното първо публично обсъждане на проекто-бюджет 2019. Голяма част от получените предложения са включени в проекто-бюджета и са свързани с подобряване на инфраструктурата в кварталите, улично осветление, ремонт на спирките за градския транспорт, екологични инициативи, увеличени средства за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери и хора с увреждания и други. Предложенията с конкретни суми, направени на първото обсъждане, са за приблизително 515 000 лв. За основен и текущ ремонт на уличната мрежа и паркинги са предвидени 714 400 лв. По трансграничен проект с Румъния ще се инвестират в улици, тротоари и улично осветление 5 978 435 лв., а по проект за Реконструкция и благоустрояване на градска среда ще бъдат вложени 2 285 497 лв.

За благоустрояване на междублоковите пространства са заложени 100 000 лв. за осигуряване на общинското участие. Разпределението между граждани и Община ще се обсъди с общинските съветници. В Капиталовата програма са предвидени 8 100 лв. за различни обекти в ОП „Център за защита на природата и животните”. След публичното обсъждане от средствата в дейност “Други дейности по опазване на околната среда“ са отделени 3 000 лв. за разрешаване на проблеми с безстопанствени котки. В Капиталовата програма е добавен нов обект “Автоматична станция за контрол на атмосферния въздух“ за 10 000 лв. В бюджета на ОП „Комуналстрой“ са предвидени допълнителни 20 000 лв. за нови контейнери за смет. След публичното обсъждане са увеличени средствата за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери и хора с увреждания с още 20 000 лв.

Общинският съветник Тихомир Маринов направи предложение да се създаде още един фонд с цел задържане на младите хора с висше образование в Добрич. Неговата идея е хората с висше образование да получават определена финансова помощ за първо, второ и трето дете, която да бъде регламентирана в наредба или правилник. Тихомир Маринов даде за пример Община Елин Пелин, където има подобна наредба. Според нея семейство, в което единият родител е с висше образование, получава еднократна помощ за първо дете 250 лева, за второ – 500 лева, а за трето и всяко следващо – по 1 500 лева. По думите му сумата, която ще е необходима, няма да е голяма.