Разузнаването на САЩ съобщи за успешен тест на руската свръхзвукова ракета “Циркон”

0
1459

Поредното изпитание на руската свръхзвукова ракета с морско базиране “Циркон”, против която САЩ нямат защита, е преминало успешно. Това съобщава американският тв канал CNBC, като се позовава на данни от разузнаването на САЩ, предава “Интерфакс”.

Според данните на американското разузнаване, от 2015 г. насам Русия вече е провела пет пълноценни успешни изпитания на ракетата. По време на последните тестове, които са се провели на 10 декември, ракетата е достигнала скорос 8 Мах (2722 метра в секунда, бел. ред.). При това американските източници твърдят, че ракетата еднакво успешно може да поразява както наземни, така и морски цели, включително всички видове кораби.

“Руснаците са постигнали устойчивост на полета, което е решаващ фактор при разработването на свръхзвукови оръжия”, подчертава един от източниците на телевизията.

CNBC твърди, че по данни на разузнаването, серийното производство на “Циркон” ще започне не по-рано от 2021 г, а година по-късно тя ще бъде приета на въоръжение.

Първоначално се съобщаваше, че свръхзвуковите “Циркон”-и са предназначени за атомните подводници от проекта “Ясень-М” и перспективните подводници от типа “Хъски”. Впоследствие се появи информация, че те ще могат да бъдат базирани на някои видове нанводни кораби, както и на самолети.  http://epicenter.bg