РАЗСЕЛВАТ БЛАГОРОДНИ ЕЛЕНИ

0
2387

Благородни елени ще бъдат разселени в ДЛС – Тервел. Очаква се това да стане през февруари, а елените ще бъдат уловени в края на тази седмица в ДЛС – Паламара и след карантинен период ще бъдат транспортирани до три стопанства в Североизтока. За втора поредна година в ДЛС – Тервел се извършва разселване на този вид дивеч, с което се цели не само увеличаване на числеността, но и подобряване на генофонда.

Ръководството на ДЛС – Тервел работи за поддържане и увеличаване  на запасите от едър дивеч в стопанството. Показателен е отстрелът на уникални индивиди на благороден елен и елен лопатар през последните години, което е доказателство за  отлично ниво на трофейно зрелите животни в стопанството.

През тази година в ДЛС – Тервел бяха разселени  8 млади лопатарчета, доставени от ДЛС – Студен кладенец и 20 броя диви зайци. Разселването на дивеч е едно от ловностопанските мероприятия, което се превръща в трайна политика на стопанството и чрез което ръководството на СИДП цели да възстанови запасите от дивеч в районите, в които те не са достигнали нормалните нива.

 Татяна ДИМИТРОВА

Снимките са от второто разселване на елени лопатари в стопанството.