ПЧЕЛАРИ ОПУШИХА МЗХГ, ЗА ДА НЕ ГИ ЖИЛИ

0
1234

Вчера над 100 пчелари се събраха на протест пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. Те настояват да им бъде изплатена държавната помощ de minimis заради загубите през настоящата година. Недоволните искаха да се уреди и трайно субсидирането в сектора за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. Демонстрантите запалиха своите пушилки, с които предварително опушват кошерите, за да не бъдат жилени – така те театрално показаха и че не са съгласни с провежданата политика в сектора на пчеларството. Протестиращите сложиха и черен ковчег с костюм на пчелар в него на входа на министерството.

Протестът се проведе при засилено полицейско присъствие.

Протестиращите носеха и плакати с надписи: “Затвор за отравяне на пчелни семейства”, “Не на смесването на български мед с внесен мед от трети страни!”, “Опрашването не може да е за сметка на пчеларя”, “Опрашването не е даденост. За да има пчели трябват пчелари!”, “Искаме създаването на акредитирана лаборатория за изследване и анализ на отровени пчели”, “Оставка на зам.-министър Димитров”, “Пчелите ни умират, децата ни емигрират” и други.

Председателят на столичната пчеларска организация Михаил Михайлов заяви, че пчеларските организации настояват за създаването на експертно-консултативен съвет за решаване проблемите в сектор пчеларство и заплащане на опрашвано и регистрирано пчелно семейство.

В последните години се наблюдава постоянен спад на производството в сектора, като само производителите са намалели с над 40%. В много райони на страната годината е нулева за добива, а имаше и епидемично измиране на пчели.