Пресъздават посрещането на Руските войски в освободения Добрич (обновена)

0
1045

Община град Добрич и Регионален клон “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция” отново ще върнат жителите и гостите на града ни назад във времето, към славните страници в българската история. На 27 януари 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на Хаджиоглу Пазарджик /Добрич/ от турско робство. Кръглата годишнина ще бъде отбелязана по подобаващ начин – с възстановка на събитията от мразовитите януарски дни на 1878 г. 

Възстановчици от РК “46-ти пехотен Добрички полк”, клубове на Национално дружество “Традиция” от Велики Преслав, Панагюрище, Шумен, Силистра, Варна, Априлци – Троян, военноисторическия клуб “Миноносец Дръзки” – Варна ще пресъздадат посрещането на руските войски в освободения Хаджиоглу Пазарджик. Над 60 реконструктори ще преминат в строй по бул. “25-ти септември”. Ще бъдат представени различни видове и родове войски. Възстановчиците от РК “46-ти пехотен Добрички полк” ще пресъздадат казашката конница. Униформата и снаряжението на кубанското казачество бе въведено в българската военноисторическа реконструкция именно от добричкия клуб. Реконструктори от гостуващите клубове ще представят руската пехота. Ще бъде показан и артилерийски разчет с оръдие и възстановена по автентични скици и рисунки оръдейна ракла. Всички участници ще бъдат в униформи, ушити в пълно съответствие с оригиналните, с необходимото снаряжение, също съобразено с автентичните образци, ще са въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Руско-турската освободителна война. В ролята на мирно население ще се превъплатят възстановчици и местни самодейци, специална покана за участие е отправена и към децата от читалище “Български искрици”, което е колективен член на РК “46-ти пехотен Добрички полк”.

Възстановката ще започне в 11.30 часа от “Стара къща”. Военната колона, начело с командващия генерал ще бъде посрещната от мирното население пред храма “Свети Георги”. След това участниците във възстановката ще се отправят към пл. “Свобода”, където е предвидено да се проведе военният ритуал.

През януари 1878 г. Долнодунавският отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман получава заповед да прекъсне връзката между Варна, Шумен и Разград и да се присъедини към войските на ген. Делингсхаузен, които настъпват към Бургас. В средата на януари руските войски водят боеве край Хаджиоглу Пазарджик с редовни части на турската армия. В града е разположена 15-хилядна войска от египетския корпус на принц Хасан с 42 оръдия и 2-хилядна башибозушка орда. След успешните за русите боеве около града, турците запалват няколко сгради /сред които и една от църквите/, кладат огньове и се изтеглят в посока Варна. Радостното мирно население посреща своите освободители – именно този вълнуващ момент ще бъде пресъздаден в Добрич след седмица.

От Общината и РК “46-ти пехотен Добрички полк” канят всички граждани и гости на града да присъстват на възстановката и по този начин да отдадат дължимата почит към загиналите за свободата на България.