ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
2000
epa07264547 British Prime Minister Theresa May arrives at the BBC in London, Britain, 06 January 2019. May is attending the Andrew Marr show. British MP's will return to parliament on 07 January to start debating and later vote on May's Brexit deal for Britain's leaving of the European Union on 29 March. EPA/ANDY RAIN

ОРГАНИЗАЦИЯТА на американските държави (ОАД) не взема независими решения, както показва гласуването, на което не беше призната легитимността на преизбирането на венецуелския президент Николас Мадуро, встъпил в длъжност на 10 януари, заяви кубинският външен министър Бруно Родригес. “В ОАД има грубо нарушение на процедурите”, заяви той и посочи, че САЩ не са успели да постигнат квалифицирано мнозинство за своите действия срещу правителствата на Венецуела и Никарагуа. “ОАД е министерство на колониите на САЩ”, добави Родригес.

БРИТАНСКАТА премиерка Тереза Мей предупреди депутатите, че евентуално отхвърляне на предложения от нея план за напускане на Европейския съюз би имало катастрофални последствия за страната. Мей отправи призива си за подкрепа само два дни преди гласуването в парламента, което се очаква да загуби.

84 000 “ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ” са участвали в протестите във Франция в девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, съобщи телевизия Бе Еф Ем (BFMTV), позовавайки се на данни на полицията. Това потвърждава по-ранната информация за по-голяма мобилизация в сравнение с миналата събота, когато в протестите се включиха 50 000 души.

БРОЯТ НА МИНЬОРИТЕ, загинали при срутване във въгледобивна мина в северната китайска провинция Шенси, достигна 21. Мината Лицзягоу, собственост на компанията Байцзи майнинг, се срути в 16:30 ч. в събота.

ДЪРЖАВНИЯТ СЕКРЕТАР на САЩ Майк Помпейо изрази оптимизъм, че САЩ и Турция ще постигнат споразумение за защита на кюрдските бойци в Сирия: “Уверени сме, че можем да постигнем резултат, който включва тези две цели: защитава турците от реални терористични заплахи, и предотвратява всякакъв значим риск за хората, които не представляват терористична заплаха за Турция”. Кюрдите в Северна Сирия, които са съюзници на Вашингтон, се опасяват, че изтеглянето на войските на САЩ ще ги остави уязвими при турска военна офанзива. Анкара смята кюрдските бойци за терористи и за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция.