ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1734

ПО СВЕТА

ТУРЦИЯ може да купи американските ракетни системи Пейтриът, ако условията са добри, но може и да не бъде постигнато споразумение, ако Вашингтон принуждава Анкара да не купува зенитно-ракетните системи С-400 от Русия. Това заяви вчера турският външен министър МевлютЧавушоглу. В интервю за турската телевизия НТВ Чавушоглу уточни, че Турция няма да приеме варианта САЩ да й налагат условия относно купуването руските системи С-400.

ДЖИХАДИСТКАТА ГРУПИРОВКА “ХаяттахрирашШам”, бивш сирийски клон на Ал Каида, вече контролира цялата сирийска провинция Идлиб, по силата на постигнато споразумение за примирие с бунтовнически групи. Това съобщи пропагандният сайт на джихадистите.  Споразумението слага край на продължили няколко дни кървави сблъсъци между джихадистите и бунтовниците от подкрепяната от Турция коалиция Национален фронт за освобождение. Разположена в северозападната част на Сирия, провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо, Хама и Латакия не са под контрола на режима на БашарАсад. В тях са намерили убежище редица бунтовнически и джихадистки групировки.

АМЕРИКАНСКИЯТ държавен секретар Майк Помпейо заяви в Кайро, че САЩ ще изтеглят силите си от Сирия.Въпреки това САЩ ще продължат борбата с “Ислямска държава”, категоричен бе Помпейо на съвместна пресконференция с египетския външен министър Самех Хасан Шукри Селим.Помпейо подчерта, че Вашингтон остава надежден партньор на съюзниците си в Близкия изток.

РУСИЯ РАЗКРИТИКУВА твърденията на Япония, че се очертава споразумение, което ще реши продължаващ десетилетия спор за група острови, и обвини Токио, че изопачава постигнатите с Москва договореностите за излизане от застоя.Японският премиер Шиндзо Абе полага усилия за постигане на споразумение с Русия за островите и се очаква да разговаря с руския президент Владимир Путин този месец, но Москва не показа склонност да отстъпи контрола върху островите.Русия и Япония спорят от 70 години за островни територии, завзети от съветските войски в последните дни на Втората световна война. Името им в Русия е Южни Курилски острови, а Япония ги нарича Северни територии.