ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1505

ЧЕТИРИМА ОТ ПЕТИМАТА офицери, извършили вчера сутринта опит за преврат, са арестувани в радиото, което за кратко бяха завзели. Това заяви говорителят на правителството Ги-Бертран Мапангу. Петият офицер е избягал и се издирва. Обстановката е спокойна, положението е под контрол, каза Мапангу. Войници от Републиканската гвардия на Габон отправиха вчера обръщение по държавната телевизия, в което заявиха, че са извършили преврат, за да “възстановят демокрацията” в западноафриканската страна.

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Владимир Путин награди сръбския президент Александър Вучич с орден “Александър Невски” за големия му принос в развитието на мностранното сътрудничество с Русия, предаде ТАСС.

ТУРСКАТА БРЕГОВА охрана предприе вчера спасителна операция след потъването на кораб в Черно море. Екипите на бреговата охрана са спасили четирима души от общо 13-членния екипаж на кораба, плавал под панамски флаг. Корабът е потънал в морето недалеч от град Самсун.

ЧЛЕНОВЕ НА МАЛАЙЗИЙСКИТЕ кралски семейства се събраха вчеро на извънредна среща, за да решат кога ще бъде избран нов монарх измежду тях и кой да бъде той, след като крал Мухамад Пети неочаквано се оттегли, предадоха световните агенции. Съветът на управляващите (наследствените султани) определи Назрин Муизудин Шах, султан на щата Перак, за и. д. върховен глава (крал) на Малайзия. 49-годишният Мухамад, султан на щата Келантан, се оттегли след две години на престола. Той е първият върховен глава на Малайзия, оттеглил се преди края на своя петгодишен мандат.

ЕКИП ОТ УНИВЕРСИТЕТА на Източна Финландия установи, че кръвта на мъже, които ядат по едно яйце всеки ден, има определен липиден профил, характерен за хората, които не развиват диабет. Едно яйце съдържа 0,5 гр въглехидрати, което на теория контролира кръвната захар. Те са богати на калий, който е полезен за сърцето, и на стимулиращия производството на инсулин биотин. За съжаление обаче едно яйце съдържа 187 мг холестерол, а здравните препоръки за хората с диабет са да го ограничават до 200 мг дневно. Освен това са богати на протеини (около 7 гр на яйце). Когато се приема излишно количество протеин, организмът го превръща в глюкоза.