ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1310

 

ЗА МЕН ВИЕ, НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ, и приятелите на България – йорданци, завършили в български висши учебни заведения, сте мостът между нашите две държави. В днешния динамичен глобален свят, в който свързаността се измерва с контактите между хората, именно вие сте тази жива връзка. Това каза президентът Румен Радев на среща снощи в Аман с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България. Радев увери присъстващите, че срещата е една от най-важните в програмата на посещението му.
Нашите две държави никога не са били в по-добри отношения от сега. Затова има много причини, една от тях обаче е вашата работа тук като българи и като възпитаници на българската образователна система и на България, да правите така, че да градите доверието между нашите държави и народи. За България Йордания е държава, която полага всички усилия в този много сложен  В ПЕТОТО ДЕЙСТВИЕ на протестите на движението на “жълтите жилетки” в Париж и в други френски градове са участвали 66 000 протестиращи, пише в. „Фигаро”. Протестите бяха белязани от по-малко насилие, отколкото предишните уикенди. В Париж протестиращите се съсредоточиха основно по булевардите “Шан-з-Елизе”, “Осман” и на площада пред операта. Над 100 души бяха задържани. Сред протестите в столицата вчера впечатление направи демонстрацията на пет жени, облечени с червени анораци с качулка на главите, така че да наподобяват на символа на френската република – Мариана. Те бяха разтворили ципа на дрехите, така че да се вижда разголената им гръд, намазана с бронз. Петте “импровизирани Мариани” стояха неподвижни и безмълвни известно време пред силите на реда в района на “Шан-з-Елизе”. Оказа се, че това е поредната изява на пърформанс артистката от Люксембург Дебора де Робертис.

САЩ ПРИВЕТСТВАХА резолюцията на Европейския парламент за Украйна и “Северен поток 2”, както и решението на държавните и правителствени ръководители от ЕС да продължат с половин година секторните икономически санкции срещу Русия.

КИТАЙСКИ ХАКЕРИ са проникнали в системите на подизпълнители на американските военноморски сили и са откраднали всичко, от данни за поддръжка на кораби до планове за ракети. Това разкриват американски представители и експерти, пише “Уолстрийт джърнъл”. Заради атаките е започнал основен преглед на киберсигурността.