ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1541
German Chancellor Angela Merkel (R) and French President Emmanuel Macron leave the Elysee Palace in Paris on July 13, 2017, after an annual Franco-German Summit. / AFP PHOTO / Patrick KOVARIK (Photo credit should read PATRICK KOVARIK/AFP/Getty Images)

 

ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ подписаха вчера нов договор за приятелство, съобщи ДПА.Това стана в западния германски град Аахен навръх 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор.Подписаният нов договор е стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел.Тя каза, че документът е необходим заради “нарастващия популизъм и национализъм”.

СТОТИЦИ ХОРА участваха в протести по време на церемонията по подписването на договор за приятелство между Ангела Меркел и ЕманюелМакрон.Според полицията повечето от протестиращите от “Жълтите жилетки” са граждани на Германия.Един от недоволните коментира пред местната телевизия ntv, че Меркел и Макрон са отговорни за дълбокото социално разделение в Европа.

РУСКИТЕ ВОЕННИ са засекли пускането на ракетен безпилотен самолет от Израел над Средиземно море. Израелски медии съобщиха, че израелските военни заедно с Националната агенция за противоракетна отбрана на САЩ са провели изпитание на противоракетната система Arrow 3.

БИВШИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на Украйна Юлия Тимошенко официално обяви кандидатурата си за президент на държавата.”Кандидатирам се за президент”, заяви тя на среща на партията й “Баткивщина”.”Допускала съм грешки”, каза Тимошенко, която е спорна фигура в украинската политика.Според последните социологически проучвания Тимошенко е фаворит за поста. Изборите за президент ще се проведат на 31 март.58-годишната е подкрепяна от 16% от украинците. Очаква се да отиде на балотаж с настоящия държавен глава ПетроПорошенко, който получава поддръжката на 13,8% от украинците.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ наложи глоба на Mastercard в размер на 570 млн. евроза това, че е попречила на търговците да търсят по-добри условия за картови разплащания в банките в цяла Европа.

ПРЕМИЕРЪТ на Великобритания Тереза Мей е под натиск от министри да им позволи свободно да гласуват поправка за блокиране на Брекзит без споразумение.Вестник “Таймс” пише, че до 40 министри заплашват с оставка, ако Мей не им позволи.