ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
2362

ПРЕМИЕРЪТ НА ФРАНЦИЯ Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за “Брекзит без споразумение”. Френското правителство е предвидило “законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия”, Е. Филип. Планът предвижда по-специално 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит.

ЗА ОПРОСТЯВАНЕ на пропускателния режим и общ граничен контрол между България и Република Македония се договориха да работят със съвместни усилия вицепремиерите Томислав Дончев и Кочо Ангюшев. Общ приоритет за двете държави е изграждането на транспортен коридор № VІІІ и железопътната линия по направлението Скопие – София. Македония има интерес и към засилване на сътрудничеството с България в сектор енергетика.

ПРИНАДЛЕЖАЩИТЕ на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат да използват изписване на женските фамилни имена и съгласно правилата на българския език и азбука с окончания на “-ова”, “-ева” и “-ска”.

АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Доналд Тръмпбе вчера в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана. Новата стратегия е предназначена да отговори на заплахи, идващи от новите оръжия на Русия и Китай, а също и от тези на Иран или на Северна Корея, отбелязва Франс прес.Тези ракети могат да летят с над 5000 километра в час, тоест четири пъти колкото скоростта на звука. След като бъдат изстреляни, е почти невъзможно те да бъдат прехванати, отбелязва Франс прес.Асошиейтедпрес припомня, че едно от новите руски стратегически оръжия, представено от руския президент Владимир Путин, е хиперзвуков боен блок „Авангард“, който се движи 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да прави резки маневри, за да избегне откриването и прехващането му от противоракетните системи.