ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
2281

 

НАЙ-МАЛКО 15 ДУШИ, сред които и американски военен, са загиналите вчера при самоубийствено бомбено нападение в северния сирийски град Манбидж. Отговорност за нападението пое дхихадистката „Ислямска държава“ със съобщение в пропагандната си агенция Амак. При атаката са загинали най-малко 9 сирийски цивилни, 5-има от кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили и американски военен. „Самоубийствената атака, извършена с жилетка с експлозиви, порази патрул на международната коалиция в град Манбидж“, се посочва в съобщението на джихадистката агенция Амак.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ реагира остро на решението на Камарата на общините в Лондон, с което беше отхвърлено споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Евродепутати предупредиха, че вариантът за Брекзит без договор е най-лошият сценарий, а удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор ще доведе до хаос, защото ще съвпадне с изборния процес за нов Европейски парламент.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КЕНИЯ съобщи, че силите за сигурност са ликвидирали всичките 4-има нападатели, които предния ден щурмуваха луксозен хотелски комплекс в столицата Найроби, като убиха най-малко 14 души. Ухуру Кениата каза, че е потвърдена смъртта на 14 цивилни, а над 700 други са били евакуирани от комплекса. Преди това полицейски източници съобщиха за 15 убити. Сред тях били американец, британец и 11 кенийци, както и две жертви, които не били идентифицирани, казали източници от моргата. Нападението срещу луксозния комплекс „Дусит Д2“, включващ хотел със 101 стаи, спа, ресторант и офис сгради, започна около 15 часа местно време във вторник. Отговорност за него пое сомалийската ислямистка групировка „Аш Шабаб“.

ЕДИН ОТ ВАРИАНТИТЕ за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода „Турски поток“ е по маршрута България – Сърбия – Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен. Това заяви руският президент Владимир Путин в навечерието на посещението си в Белград. Брюксел трябва да даде гаранции на заинтересованите от руския газ страни от Евросъюза, че негово политическо решение няма да провали плановете за продължаване на „Турски поток“, подчертава президентът Путин. Той казва още, че уважава курса на Сърбия към членство в Европейския съюз и не се стреми да поставя Белград пред изкуствен избор. Същевременно определя доминирането на САЩ и Запада на Балканите като дестабилизиращ фактор в региона.