Повишава се броят на заболелите от грип и ОРЗ в Добричко

0
1547

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания  в област Добрич постепенно се покачва, но все още е почти двойно по-малка от нужното, за да се обяви епидемия.

„Ситуацията е обичайната за сезона. През първата седмица от януари заболяемостта е била 21 на 10 000 души, през втората – 86 на 10 000, а за първите два дни от тази седмица заболяемостта е 87 на 10 000 души”, съобщи за Дарик началникът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че през първите две седмици на 2018 година е имало повече болни.

За да се обяви епидемия, заболяемостта трябва да достигне около 200 на 10 000 души, допълни д-р Ангелова.

Най-уязвимите групи от населението са подрастващите, хората с хронични заболявания,  възрастните над 65 години, хора, които живеят и работят в големи колективи и хора, които контактуват със заболели – учители, медици, транспортни работници и др.

В момента в училищата в областта все още няма висока заболяемост, към вчерашна дата болните ученици са били 12%.

РЗИ следи епидемичния процес и изпраща за изследване проби в Центъра по заразни и паразитни болести в Националната референтна лаборатория. Първите взети в края на месец декември проби са били отрицателни за грип, предстои в София да бъдат изпратени нови.
Д-р Ангелова съветва хората да не се лекуват сами, а при заболяване да се обърнат към личните си лекари и да си останат у дома. Прогнозите са заболяемостта в региона да се увеличава.

Грипът се проявява с остро начало, висока температура, много силно проявена отпадналост, почти пълна загуба на енергия. Много често след няколко дни без специфично лечение, тези симптоми отшумяват. Експертите са категорични, че грипът не се лекува с антибиотици, защото те нямат ефект върху заболяването.

https://dariknews.bg/