За да бъде идващата Нова година късметлийска, щастлива и изобилна, хората по света спазват различни обичаи и суеверия при посрещането ѝ.

Много славянски народи спазват традицията да връзват панделка с въже за крака на масата, върху която ще бъде сервирана празничната вечеря. По този начин си гарантират, че и през следващата година ще бъдат заедно и няма да се разделят.

Казва се, че както посрещнеш Нова година, такава ще бъде цялата ти година и затова е хубаво на празника да сте заобиколени от любими хора.

На новогодишната трапеза трябва да има много храни и напитки, за да бъде богата и изобилна следващата година.

За щастлива година на трапезата трябва да се постави питка със сол.

Както на коледната, така и на новогодишната трапеза трябва да има плодове, лук и чесън за плодородие и гонене на злото.

Важна част от новогодишната вечеря е баницата с късмети, в която се слагат дрянови клонки и пъпки за късмет.

Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня за здраве и плодородие.

Този, който първи кихне на масата, ще бъде най-богат и щастлив през следващата година.

В Новогодишната нощ трябва да си облечете нова дреха, за да си донесете радост и щастливи моменти през следващата година.

В последните минути от старата година трябва да изпиете напитката в чашата си до дъно, да си сипете ново питие и да посрещнете Нова година с пълна чаша, без да доливате към старото си питие.

В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да не страдате от финансови затруднения през следващата година.

В първия ден от Нова година не трябва да изхвърляте боклука, за да не изхвърлите късмета си, да не давате пари на заем, защото няма да ви ги върнат и да не работите, за да не ви е тежка следващата година.