Нишикори не издържа и се отказа срещу Джокович

0
1334

Световният номер 1 Новак Джокович имаше доста лесен път към полуфиналите в Australian Open 2019, след като противникът му Кей Нишикори нямаше физически сили за съпротива и се отказа след 1:6, 1:4 и само 49 минути престой на корта.

В спор за място на финала Джокович ще има непознат опонент на такова високо ниво – Люка Пуй, който по-рано елиминира със 7:6(4), 6:3, 6:7(2), 6:4 Милош Раонич и за първи път в кариерата си стига предпоследната фаза на турнир от “Големия шлем”. Ноле и 24-годишният французин ще излязат на корта в 10:30 часа в петък. Другият полуфинал е между Рафаел Надал и Стефанос Циципас.

За краткото време, в което играеше срещу Джокович, Нишикори направи цели 28 непредизвикани грешки и от самото начало си личеше, че не е в оптимална кондиция. Той все пак бе спечелил титлата в Бризбън и имаше доста проблемен път до четвъртфиналите, включващ две петсетови победи, последната от които над Пабло Кареньо Буста в предишната фаза бе постигната за над 5 часа игра.

Японецът не се придвижваше достатъчно добре от първия гейм и опитваше да компенсира с повече агресия и поемане на рискове, но това само водеше до сбъркани топки. Независимо дали опитваше да смени посоката на разиграването или просто да остава в него, най-често от ракетата на Нишикори кълбото не намираше очертанията на корта.

Джокович нямаше никакви проблеми да доминира в разиграванията дори след пословично добрите си ретури, като записа 14 уинъра и направи само 9 грешки. Неговият сервис също бе далеч по-ефективен, тъй като му печелеше 85% от разиграванията на първо подаване, а статистиката на япоенца бе само 48%. Още по-голяма бе разликата при втори начален удар – 89% срещу 36%. Нестандартната стойка на Нишикори при ретур пък го правеше безпомощен в случаите, когато Ноле сервираше на бекхенда му, а и като цяло дори от форхенд той не създаваше проблеми на противника.

Между първия и втория сет японецът се възползва от медицински таймаут и дясното му бедро бе третирано от физиотерапевта, който му постави и стягаща превръзка. С четири свои грешки обаче Нишикори допусна пробив на нула още за 1:2, а при втория брейк на Джокович вече последва и отказването и преждевременният край на срещата.

https://www.sportal.bg