МИХАИЛ СТОЕВ ПОЛУЧИ В ОДЕСА НАГРАДАТА “ЧОВЕК НА ГОДИНАТА”   

0
1714

На 15 декември 2018 г. в Украинския център на българската култура в Одеса се проведе тържествена церемония за връчване на наградите “Човек на годината” на най-добрите представители на българската общност в Украйна и на граждани на Република България. Това става за седемнадесета поредна година, по инициатива на президента на Асоциацията на българите от Украйна Антон Иванович Кисе, който е и депутат във Върховната рада. Конкурсната комисия на Асоциацията на българите от Украйна избра единадесет номинации, дали значителен принос за запазването на историческите ценности, развитието на родния език, на културата, на етническите и социално-икономическите интереси на българите от Украйна, на връзките между Украйна и Република България, на които беше връчена престижната награда.

За 17-годишната история на състезанието повече от 200 души не само получават почетното име “Човек на годината”, но и стават част от историята на българите от Украйна. Тази година списъкът на гордостта на нацията е попълнен с  още 11 имена на достойни представители на българската общност, както и на сънародници от България. Сред тях е и името на инж. Михаил Стоев от Добрич, който повече от 27 години поддържа връзки с българите в Украйна. Той е в основата на редица инициативи, които изграждат истински мост между Добруджа и Бесарабия и правят името  му толкова значимо. Възстановява порутената църква в Лощиновка, Измаилски район, като между 1992-1996 г. успява да убеди две български правителства за отпускането на целеви средства.  Става инициатор за създаването на българската община в град Измаил, чийто почетен председател е днес, открива родното място и къщата на легендарния добруджански герой, бесарабският българин ген. Иван Колев в с. Бановка, Болградски район. През 2010 г. в центъра на селото поставят бюст-паметник на смелия българин. По негово предложение Добрич и Измаил сключват договор за побратимяване, като по този начин съществено се подобряват културните връзки между област Добрич и Бесарабия и Таврия. За изминалите години Михаил Стоев е намерил в Добруджа десетки свои сподвижници, които продължават своята дейност и днес за укрепване и разширяване на връзките между българите.  През годините Михаил Стоев посреща делегации от Бесарабия, Запорожието и Приазовието. Води спортни и културни делегации, танцови и музикални състави, медицински специалисти. Провежда бизнес-форуми в Измаил, олимпиада по математика и др.

В словото си след получаване на наградата “Човек на годината” Михаил Стоев каза: “Впечатлен от българската диаспора, от самобитността, от автентичността, от устойчивостта на бесарабския българин, моята душа се промени…”

Това е една заслужена награда за него и неговото семейство, за приятелите и сподвижниците му, за близо три десетилетия работа за укрепване на българщината и издигане на българския дух.

 Николай МИРЧЕВ