МИЛЕНА ОТ КРУШАРИ И ВЪРХОВНИЯТ КОМИСАР НА ООН ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ОТКРИХА В ЖЕНЕВА БЪЛГАРСКА ИЗЛОЖБА

0
1285

Законопроект, който отменя запрещението, получи висока оценка в ООН

 

Коя е Милена, къде се намира Крушари и как Върховният комисар по правата на човека се запозна с нея?
Милена Стоянова е едно от хилядите деца, отраснало в домовете за деца с увреждания, в случая – в село Крушари – място, което се намира в покрайнините на Североизточна България, място, където небето слиза ниско над земята и се чувстваш по-близо до Космоса, отколкото до себеподобните си, място, където можеш да ходиш с часове по пътя и да не срещнеш никой.
Разбира се, когато Милена става на 18 години, тя е поставена под запрещение, защото има интелектуално затруднение и съдът е преценил, че не може да се грижи за делата си.
Късметът на Милена се усмихва и тя става едно от „децата на деинституционализацията”. Но още по-важното е, че това й дава шанса да попадне в пилотния проект за подкрепено вземане на решение, управляван от фондация „Свети Николай Чудотворец” в град Добрич. Около Милена се изгражда мрежа за подкрепа, и в крайна сметка тя успява да убеди съда, че вече може да се справя с помощта на подкрепящата си мрежа. Резултатите не закъсняват и Милена става първия случай на свалено запрещение на хора с интелектуални затруднения в град Добрич (следват още 5 за 2 години).

Благодарение на всичко това, Милена пое по пътя от дома в Крушари и стигна чак до палата Уилсън в централата на ООН в Женева, за да стане посланик на промяната. Поводът бе отбелязването на 3 декември  – Международният ден на хората с увреждания. Милена застана заедно с Върховния комисар по правата на човека и откри българската изложба „Решавам = Съществувам”. Тя изпрати послание към света – Всичко е възможно!

Това е една от щастливите истории на Програмата Следваща стъпка – програма, която помага на хора с интелектуални затруднения или психично здравни проблеми в България, които са поставени под запрещение или са във висок риск да бъдат поставени под запрещение, за да докаже, че е възможна нова формула, така че те да упражняват правата си съобразно своите собствени желания и предпочитания. Програмата Следваща стъпка се развива в последните 4 години от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лице с интелектуални затруднения (с 6 пилотни проекта в Пловдив на Сдружение „Паралелен свят”, Добрич на Фондация „Свети Николай Чудотворец”, Ловеч на Сдружение „Закрила – Ловеч”, Видин на РДПЛУЗ Видин, София на Асоциация „Аутизъм” и Бобовдол на Сдружение „Иновация”) и Глобалната инициатива в психиатрията – България.

България на три континента?!
За да стигне посланието на пилотните проекти за подкрепено вземане на решение до повече хора – за успеха на новата формула, за това какво е да си равен, независимо от увреждането, което имаш; какво означава да имаш подкрепа вместо изобилие от право и липса на права – за всичко това бе разказано в една прекрасна изложба от 16 картини и вълнуващи истории, подготвени от талантливата художничка Надежда Георгиева – Над с вдъхновяващите текстове на Яна Бюрер Тавание. Изложбата и нейното послание имат силно въздействие върху международната общност, която работи по темата. Тя бе представена по време на осмото Лятно училище за увреждането в Университета в Гауей, Ирландия, където бе открита от министъра по политиките за децата и младежта на Ирландия; една седмица гостува на Конгреса в Перу; през октомври бе част от семинар за студенти по право, юристи и артисти в Алмати, Казахстан, за да стигне до Женева, Швейцария. Специалният докладчик по правата на хората с увреждания към ООН Каталина Девандас Аугилар и нейният екип отправиха покана към екипа на Програма Следваща стъпка и помогнаха на българската група да бъдем звездите на събитието. Партньори от българска страна бяха Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София” и фондация „Светът на Мария”.
Това, което ще помогне най-много
Всъщност, това което е най-важно за екипа на Програма Следваща стъпка, хората с увреждания, които са част от пилотните проекти, техните семейства и близки, е проектозаконът за физическите лица и мерките за подкрепа. След шест години усилия този законопроект е „заседнал” на първо четене в Народното събрание. Изгледите за неговото приемане на второ четене в рамките на 43-тото Народно събрание не са големи. Разбира се, всяко отлагане на категоричното решение на закона да въведе справедливост за всички, които могат да бъдат подкрепени с мерките за подкрепа, е тревожно. Всеки от тях може да попадне във водовъртежа на запрещението и никога да не излезе, както г-н Руси Станев, който нищо, че осъди за това България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, остава все още под запрещение. И много тъжно … особено когато си видял, че е възможно и друго решение. НДТ/ bcnl.org