ЗАЛИЧАВАТ РЕГИСТРАЦИЯТА НА 20 ТУРОПЕРАТОРА, МЕЖДУ КОИТО И ДОБРИЧКИ

0
1850

Министерството на туризма започва процедура по заличаване регистрацията на 20 туроператора от Националния туристически регистър, съобщиха от Министерството на туризма. Причината е, че дружествата не са представили  задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Компаниите са със седалище и адрес на управление в София, Бургас, Варна, Пловдив и Добрич.

Процедурата започва съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и туристически агенти.
Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра, ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Според Закона за туризма всеки регистриран туроператор ежегодно трябва да сключва договор за задължителна  застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател по смисъла на Кодекса за застраховането и да я представи на министъра на туризма в 14-дневен срок от сключването или подновяването му. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър. Законът за туризма не предвижда възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидно сключена застраховка.

Общо регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър към момента са 3340, съобщи Дарик радио Добрич.