ЗАВЪРШВАНЕТО НА БЛОК ДОБРИЧ – ОТНОВО В НЕБИТИЕТО. СОБСТВЕНИЦИТЕ ЗАВЕЖДАТ ДЕЛА, МОЖЕ И В СТРАСБУРГ

0
1938

С думите „Благодарим ви за поредната подигравка“ напуснаха вчера – след неговия печален край, извънредното заседание на Общинския съвет на Добрич правоимащите от печално известния блок Добрич. Хората бяха дошли с надеждата да съпреживеят началото на края на своя над 30-годишен кошмар. Защото – след многократни обсъждания в различни формати, след поредни заседания на две постоянни комисии, след направени поправки в проектодокладната и след незнайно колко тона думи, думички и политически изказвания, облечени в много хуманен, уж добронамерен словоред, единствената точка от дневния ред на заседанието, която съветниците трябваше да гласуват, беше: „Предложение за поемане на дългосрочен дълг чрез провеждане на процедура за избор на кредитна институция“. За онези, които по някаква причина са пропуснали да прочетат, става дума за това, че – за да бъде завършен блок Добрич и хората да получат собствените си жилища, чакани 33 години, кметът на град Добрич Йордан Йорданов поиска разрешение Община град Добрич да поеме дългосрочен дълг от 2.5 млн. лева и най-накрая сагата „блок Добрич“ да приключи. Собствениците наистина бяха дошли с надежда, която звучеше и от изказванията им от микрофона – с надежда общинските съветници да загърбят политическите си пристрастия и да натиснат заветното копче, с което да кажат „да“ на техните забавени с над 30-години житейски планове. Само че – не се получи. Отново. Около 2 часа  общинарите бистриха въпросното решение с най-разнообразни аргументи, които впрочем отдавна би трябвало да са избистрили на заседанията на съответните комисии. Защото материалите за сесията бяха разгледани от две постоянни комисии – „Управление и разпореждане с общинската собственост“ и „Бюджет, финанси и данъчна политика“. По време на заседанията на двете комисии бе направено предложение от Председателя на Общински съвет – Иво Пенчев, средствата от дългосрочния кредит в размер на 2,5 млн. лева, освен за довършване на блок Добрич да бъдат използвани и за изграждане на инфраструктурата около блока и в централната градска част, след решение на Общински съвет. Това предложение беше прието от вносителя на докладната записка.

Обаче – въпреки представените допълнителни пазарни оценки от вещи лица и получените отговори на поставените въпроси относно състоянието на общинския дълг във връзка със Закона за общинския дълг, и въпреки проведените двучасови дебати и многократни опити да се излезе от същността, докладната записка не бе приета, като от общо гласували 34 общински съветника 20 гласуваха „За“, 0 – „Против“ и 14 се въздържаха. „По този начин довършването на блок Добрич остана в залог на партийно решение и стана ясно кои общински съветници на каква позиция са“ – се казва в официалното съобщение на общината. Кметът Йорданов също определи решението като политическо. За статистиката, пък и за историята: „Въздържал се” гласуваха 14 съветници от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Вот „против” нямаше. 20 съветници от РБ, БСП, Атака, АБВ и ДПС бяха „за” изтеглянето на кредита, но гласовете им се оказаха недостатъчни, защото за приемането бяха необходими 21 гласа.
И също за историята – председателят на ОбС Иво Пенчев въобще не гласува, въпреки процедурното предложение решението да се прегласува.

Впрочем, тъй като смятаме, че въпросът е важен за хората от Добрич – и не само за онези, които са отново излъгани и ощетени, а и за всички нас, които живеем тук и имаме мнение за приоритетите на нашия град и отговорността, с която той се управлява, помолихме колегите от радио Добруджа да предоставят за нашите читатели записа от извънредната сесия. Ако искате да видите как предварително взето решене се облича в подходящи словосъчетания, просто си пуснете записа в сайта ни ndt1.eu

Засега блок Добрич остава като едно грозно петно в центъра на града. Няма решение кога и как ще се завършва. Знае се само, че това беше последният вариант в този мандат да бъде поет целеви кредит. Знае се още, че разочаровани – за кой ли път, собствениците са решили да търсят правата си по съдебен ред. Започват дела, които 1000 процента ще бъдат спечелени, независимо в кой съд на планетата ще бъдат заведени. Пита се – кой ще плаща?