„Жълтите жилетки” отново на протест, девизът днес е “Да развалим Коледата на богатите!”

0
1366

Движение на „жълтите жилетки“ се подготвя за шести пореден уикенд на демонстрации, съобщава АФП. Демонстрациите се очаква да се проведат на фона на намаляващия брой на протестиращите в страната и докато полицията разчиства протестните лагери с оглед на наближаващите коледни и новогодишни празници. В петък „жълтите жилетки“ не постигнаха консенсус по въпроса дали да проведат един мащабен протест по улиците на Париж или в близкия град Версай, където се намира кралската резиденция на Луи XVI – кралят, загубил главата си на гилотината по време на революцията. Заради опасения от нови безредици и бунтове властите във Версай взеха решение да затворят двореца и неговите прочути градини – популярна туристическа дестинация през цялата година, за посетители през този уикенд. На страницата на лидера на „жълтите жилетки“ във „Фейсбук“ Ерик Друе близо 1400 души са заявили участие в днешния протест във Версай, като други 8 000 души, са изявили интерес да присъстват. Междувременно собствениците на магазини в Париж, много от които бяха затворени през последните два уикенда заради протестите, бяха призовани да бъдат особено внимателни. Планирани са и демонстрации на „жълтите жилетки“ в Лион, Тулуза и Орлеан.

Начало

Предстои шеста поредна събота на протест на жълтите жилетки във Франция. Отстъпките, които бяха обявени от президента Еманюел Макрон, вече са гласувани, но въпреки това протестите продължават.

В движението на жълтите жилетки има вътрешни течения, те протестират и са на улицата поради различни причини. Сред тях има крайно леви и крайно десни, социологическите проучвания показват, че те печелят дивиденти от това движение, предаде кореспондентът на bTV в Париж.

Свидетели сме на един нов социален феномен във Франция, който не напомня нищо познато до този момент. Сред тези мирно протестиращи жълти жилетки са най-ниските социални слоеве, хора, на които ежедневието е много трудно. Те много често не излизат от домовете си и градовете си, на през последните шест седмици прекарват времето си заедно и се превръщат в общност. Те блокират пътни артерии, идват в Париж и протестират – това е техният социален живот и те не желаят той да спира, дори са готови да прекарат „жълта” Коледа и Нова година на улицата.

Тези хора са опасни, потвърди и Найо Тицин в предаването „Тази сутрин” по bTV. „През последните седмици, всички които отразяваме протестите – оператори и журналисти, бяхме принудени да се екипираме.  Ако си попаднал от страната на протестиращите има голяма вероятност да бъдеш обгазен, затова се екипирани с маски и противогази.

Този протест започна без почва, имаше социално недоволство от обявените такси за горивата, но протестът започна някак си насила. От един месец правителството се опитва да влезе в диалог с тези хора и не може, защото няма с кого да разговаря”, посочи още Найо Тицин. По думите му това е търсен ефект и така протестът се подклажда непрекъснато.

https://btvnovinite.bg/