„Жълтите жилетки“ нахлуха в правителствена сграда, над 50 000 по френските улици

0
2117
Инциденти избухнаха във Франция по време на осмия пореден протест на движението на т.нар. “жълти жилетки”. Протестиращи нахлуха в сградата на министерство в Париж. Досега в хаоса на протестите загинаха десет души, а десетки бяха ранени. 
Френският президент Еманюел Макрон осъди “крайното насилие срещу Републиката и нейните пазачи и символи”, проявено на днешния протест на “жълтите жилетки”. Той обеща справедливи наказания за извършителите на безредиците.
Прокуратурата е започнала разследване във връзка с  нападението на министерството на връзките с парламента, заради което беше евакуиран говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Портата на сградата е изкъртена, счупени са прозорци и служебни автомобили. “Нападението е срещу Републиката и нейните институции” – заяви министърът по Франс енфо, добавяйки, че силата е на страната на закона. Инцидентите вчера бяха многобройни, в центъра на столицата отново бяха опожарени автомобили и скутери, в провинцията е имало опити за нападни на обществени сгради.
Над 50000 са протестирали в страната – това прави около 1 човек на населено място, заключи в края на ден вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Започнали с блокади срещу поскъпването на горивата, което президентът Макрон отмени, протестиращите разшириха исканията си за повече социална справедливост. Появяват се и идеи за оформянето им политическа формация.

За “жълтите жилетки” днешният протест е надежда за нов тласък на влияние през следващите месеци.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, която прегради пътя им към Националното събрание. Подпалени бяха ресторант-кораб на Сена и скутери в центъра на града.

“Омръзна ни да бъдем размотавани от тези, които са на власт, Макрон каза, че сме нищо, и че сме тълпа, пълна с омраза, въпреки че днес с протеста си показахме нещо невероятно, мирно и не създаваме проблеми“, заяви протестираща.

Освен митингите “жълтите жилетки” направиха опит и за няколко събрания, за да обсъдят бъдещата си тактика. Те не изключват идеята за представяне на европейските избори, без да имат съгласие засега. Според проучвне на “Одокса” 55% от французите симпатизират на движението.

Във Фейсбук протестиращите отправиха открито писмо до президента Еманюел Макрон и нарекоха „политически“ ареста на импровизирания им лидер Ерик Друе по време на последната демонстрация.

Проучванията сочат, че не е стихнала подкрепата за протеста на „жълтите жилетки“ (55%), като повечето французи настояват за намаляване на данъците и мерки срещу бедността.  http://bnr.bg