Добричлии събраха над 40 000 лева в две благотворителни кампании

0
1605

Две изключително успешни кампании за набиране на средства сътвориха добричлии в навечерието на празниците Коледа и Нова година.

Чрез изложба се събираха дарения за бъдещия православен храм „Св. Лука Кримски“ в кв. „Добротица“. В изложбата участваха картини, предоставени от техните автори за каузата безвъзмездно. Инициативата бе на свещеник Петър Димитров. Експозицията се откри на 19 декември в Художествената галерия на Добрич и престоя три дни. Продадени са всички картини, както и предложените фотографии и произведения на приложното изкуство.

dav

Събрани са 3 129 лева от продажби и още средства по време на откриването мнозина са пуснали в дарителницата. Освен това в сметката на Храм „Св. Лука Кримски“ има 5 229 лева, внасяни на по малки суми от 10, 20, 30 лева. Отец Петър събираше средства и на площада, където се състоя благотворителен коледен базар. „Не очаквах толкова положителна кампания“, каза той за Дарик, „явно повярваха в нас и в това, че искаме да направим новия  храм както трябва“. По думите му целта е да се вдигне църквата чрез малки дарения от много хора, а не само като се иска от богатите.

В тази връзка, отец Петър вече е намислил следващата кампания – след Нова година ще събира с доброволци на различни места в града по 2 лева. „За две години ще успеем“, смята той. Очаква се около християнския празник Благовещение да се направи и първата копка на храма в кв. „Добротица“.

dav

Освен за църква, добричлии даряваха средства преди Коледа и в помощ на едно смело семейство, което иска детето им да има шанс да порасне и да води нормален живот. 2-годишният Дани – Йордан Ганчев, е роден преждевременно и прекарва 2 месецa в кувьоз. Получава детска церебрална парализа и има двигателни проблеми. Семейството му, за което той е трето дете, не приема предложението да го остави в дом, а решава да направи всичко възможно да помогне на Дани да се развие нормално. Идеята за набиране на средства идва от три дами, подели инициатива във Фейсбук.

През декември в Добрич се проведоха три събития за него – базар в шатра на центъра от 12 до 22 декември, концерт и изложбата в галерия, от която част от сумата е за детето. Майката Славина разказа, че на базара са идвали много хора, които са оставяли пари, без да вземат сувенир, въпреки че стоките са били стотици. Дарявани са и крупни суми и в сметката на Дани вече има 35 000 лева. Те са предназначени за рехабилитация на детето в Турция, при която се очаква да бъде стабилизиран гърбът му, което да подпомогне прохождането.
Славина изказа огромна благодарност към всички, които са се включили в организацията на събитията, които са предоставили дарения за базара и са участвали в концерта на 18 декември. Тя изяви категорична вяра, че Дани ще се оправи. „Дори да не прави нещата по обичайния начин, с който всички сме свикнали, се надявам че той ще стане един полезен за себе си и за обществото човек“, каза тя пред Дарик. https://dariknews.bg