ДНЕС ПОЧИНАХА ДВЕ ЛЕГЕНДИ НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ

0
2218

Почина легендарният Иван Вуцов!

Едно от най-големите имена на българския футбол Иван Вуцов е починал тази сутрин, съобщиха пред БЛИЦ негови близки. Той напусна този свят на 79 години и остави трайна следа като футболист, треньор и ръководител.

Иван Вуцов е роден на 14 декември 1939 година в Габрово. Започва кариерата си в местния Янтра, след това е в Ботев (Пловдив). От 1960 до 1968 година е в Левски, където бързо се налага и се превръща в лидер. Става два пъти шампион (1965 и 1968), веднъж триумфира и с Купата на Съветската армия. В края на кариерата си е играч на Академик София.

Участник на световните финали с екипа на България през 1966 година в Англия.

Като треньор извежда Левски до титлата и Купата на Съветската армия през 1979 година, печели КСА и през 1976 година в епичен финал с ЦСКА (4:3). Преди това прави голям бум в евротурнирите, начело на “сините”, достигайки до четвъртфинал за Купата на УЕФА през март 1976 година. По пътя към този успех Левски под негово ръководство елиминира Аякс, а после отстъпва на Барса след 0:4 и 5:4.

Като треньор класира България на Мондиала в Мексико през 1986 година.

Бил е още наставник на Спартак Варна, Славия, Локомотив Пловдив и Хайдук Сплит.

Дълги години е изпълнителен директор на БФС.

Отиде си още едно голямо име в българския спорт!

Днес си отиде още една от спортните личности на България. Напусна ни легендата Светослав Стойчев. За тъжната вест съобщи олимпийската ни медалистка Цветана Божурина.

“Тъжен ден, или спортен ден и ден, в който отлетяха две шампионски сърца – Светослав Стойчев и Иван Вуцов. Почивайте в мир!”, написа Божурина във “Фейсбук”.

Светослав Стойчев е баща на волейболния треньор Радостин Стойчев.

През 1992 година в Кайро под ръководството на Стойчев-старши националният отбор за младежи до 23 г. печели световната волейболна титла.

Състезавал се е за Спартак (София), Миньор (Перник), Миньор (Бухово), Металург (Перник), Локомотив (София).

Като треньор работи в Локомотив (София) и ЦСКА.

https://www.blitz.bg

ПОКЛОН!!!