В Южна Корея ще забраняват огледалата

0
1741

Вместо тях от 2017 да се използват видеокамери, предлага законопроект на транспортното министерство

Властите в Южна Корея предлагат традиционните огледала на автомобилите да бъдат заменени с камери, като нововъведението ще влезе в сила през 2017 г. Това става ясно от съобщение на местното министерство на земята, инфраструктурата и транспорта.

Промяната трябва да помогне за намаляване на броя пътно-транспортни произшествия, като няма да има задължителен характер. Новата система с камери и монитори ще реши проблема с така наречената “мъртва зона”, при която водачът за кратък период от време не успява да види, че до него се намира друго превозно средство. И при евентуална маневра от негова страна се стига до сблъсък. Освен това замяната на огледалата с камери ще намали разхода на гориво при автомобилите с около 10%, тъй като ще бъде избегнато съпротивлението на вятъра.

“Внедряването на новата система ще спомогне за разработката и на други технологии, като същевременно ще подобри дизайна и възможностите на автомобилите”, се казва още в официалното прес-съобщение на местните власти.

Правителствотото предвижда да въведе преходен период, през който подмяната на огледалата с камери да се случи постепенно. След това използването на по-модерната технология ще стане задължително – вероятно от 2022 година, коментира The Korea Herald.

В Япония използването на камери вместо огледала вече бе официално разрешено. Властите в Европейския съюз също смятат да позволят новата технология, като това вероятно ще се случи през следващата година. Очаква се през 2018 г. Китай и САЩ, където се продават най-много нови автомобили, също да разрешат използването на новата система.