В ЧЕРНО МОРЕ ГОРЯТ ДВА ТАНКЕРА С ВТЕЧНЕН ГАЗ /СНИМКИ+ВИДЕО/

0
1997

Усилията за гасене на пожара, избухнал в понеделник на два танкера в района на Керченския проток край Крим, остават безрезултатни заради изтичане на втечнен газ от резервоарите. Това съобщи днес за ТАСС Азовско-Черноморският филиал на руската Морска спасителна служба, предаде агенцията.
“Сега гори само излизащият газ. Всички надстройки са изгасени. Гори на принципа на горелката – газът излиза и гори”, каза събеседник на ТАСС.
Той уточни, че по последни данни танкерът “Канди” е превозвал около 2,5 хиляди тона газ. Няма точни сведения за другия танкер – “Маестро”, но доколкото корабите са еднакви, може и обемът на товара да е сравним. По-рано бе съобщено, че газът на “Маестро” също е към 2 хиляди тона.

Специализиран кораб обработва конструкциите на двата плавателни съда, за да намали вероятността от експлозия.
По данни на спасителите “Маестро” има крен 30 до 35 градуса към левия борд, “Канди” – 15 до 20 градуса към десния. Наклонът обаче не се увеличава, тъй като корабите “стоят един до друг и се подпират взаимно”. Танкерите не потъват, корпусите им не са повредени, околната среда не е замърсена с петролни продукти, констатира службата.
На местопроизшествието се връща буксирът “Меркурий”, за да издири още тела на загинали моряци. По-рано бе съобщено, че от общо 32 души на танкерите са спасени 12 и са открити мъртви 10 души. Издирват се още 10, но няма шансове да бъдат открити живи, добавя ТАСС.  http://www.bta.bg

В СЪЩОТО ВРЕМЕ РУСКИЯТ САЙТ LENTA.RU ПИШЕ:

Газовите танкери “Кенди” (бивша Венеция) и Маестро се запалиха в Черно море поради санкциите на САЩ. Съобщава се от Ройтерс.

През 2018 г., по отношение на тези кораби, Министерството на финансите на САЩ наложи санкции за доставките на газ за Сирия. Според Вашингтон всички операции с тези съдове ще доведат контрагентите до ограничителни мерки на САЩ.

Според двата източника на агенцията в нефтената и газовата промишленост, управлението на газовия терминал Мактрен-Нафта в пристанището на Темрюк забрани на кораба “Маестро” под флага на Танзания да наближи кея. В резултат на това екипажите на корабите бяха принудени да предприемат рискова операция за директно прехвърляне на гориво от кораб на кораб извън пристанището при неблагоприятни климатични условия, което вероятно доведе до експлозия и пожар.

На борда са били 32 граждани на Турция и Индия: 10 са загинали, 10 са изчезнали, 12 са спасени. Според представители на Росморечфлот няма надежда да се намерят оцелели.  ndt1.eu