БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ПОЧЕТОХА ХРИСТО БОТЕВ

0
1909

 

Специално за „Нова добруджанска трибуна“ от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“

Вчера по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ бяха положени цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 171-та годишнина от рождението му. Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България в Прохоровския сквер се събраха  представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, Българския младежки клуб „Актив“ и много неравнодушни българи.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” бе открит паметник на Христо Ботев.

В привественото слово по време на тържественото поклонение се казва:

„Уважаеми сънародници,

В началото на годината, освен традиционните празници, ние – българите, имаме още един празник, като честваме годишнината от рождението на Христо Ботев. За Христо Ботев може да говорим като за поет, като за публицист и като за революционер. С всичко това може да опишем един от най-изявените национални герои на България. След себе си той оставя творческо наследство, което е актуално и днес. Христо Ботев е символ на родолюбие и на непрекъсната борба за свободата на България.

През живота си Христо Ботев живее и извън България. След завършването на калоферското училище, той започва да учи в Одеса, след което работи като учител в бесарабското българско село Задунаевка и град Измаил. Далеч от роднините си, но сред свои хора, Ботев се проявява като поет и в Одеса пише първото си стихотворение „Майце се“.

Христо Ботев оставя дълбока следа в историята ни. Нека продължаваме да култивираме националното самосъзнание и да се съхраняваме като народ! Имаме достойни примери, нека се насочим към достойни дела. Бъдете здрави и пазете родното!“