Бум на сватби на 18.08.2018

0
2121

Най-желаната дата за сключване на брак през тази година се оказва 18.08.2018 г., съобщи Антония Михайлова от Обредния дом в Добрич. Денят е събота и вече има записани шест сватби. Денят 08.08.2018 г. се пада през седмицата и това обяснява липсата на желание дори за разписване сред бъдещите двойки.

През 2017 г. са регистрирани 495 граждански брака. Те са с 15 по-малко от предходната 2016 г. 2/3 от браковете са само разписвания. Бумът на разписванията през седмицата е през август и декември, предимно от гастарбайтери. Те използват отпуската си по време на празниците и скрепяват съжителството си със сключване на граждански брак, от който имат материална изгода в държавите, където живеят.
Две са новостите при сватбите в Добрич, посочва Антония Михайлова. Все по-често за сключване на брак и сватбено тържество се избира петък вечер, а за изпълнението на първия танц младоженците преминават през репетиране на сложна хореография.
Като любопитна сватба обредниците определят тази между 70-годишен младоженец и 65-годишна младоженка. Оказва се, че те се женят отново един за друг, след като преди много години заедно чули Менделсон, после се развели и само преди две седмици отново се взели, в присъствието на децата и внуците си. Имаше и сватба с плюшени играчки, вместо букети, спомня си Михайлова.
От чуждестранните булки преобладават украинките и рускините. 28 са сватбите с международно участие. Сред тях има младоженци дори от Бангладеш и Сирия. В навечерието на Новата 2018 г. – на 29 декември, е имало 11 сключени брака.

НДТ