Боинг 707 се разби край Техеран

0
1505
epa07281966 A general view shows the wreckage of a Boeing 707 cargo plane that crashed while landing at Fath airport, near the city of Karaj, Alborz province, Iran, 14 January 2019. According to media reports, at least seven members of the crew have been killed in the accident. One person has reportedly survived, media added. EPA/HASSAN SHIRAVANI

амолет Боинг 707 се разби в жилищен район, недалеч от иранската столица Техеран, съобщиха ирански медии.

ТАСС съобщи, че самолетът е на киргизките авиолинии и е извършвал карго полет.

Ройтер цитира съощение на иранската армия, че катастрофиралият товарен самолет е неин, на борда е имало 16 души.

Иранската армия съобщи, че 15 от 16-те души на борда на транспортния самолет, който се разби в провинция Алборз, са загинали, отбелязва Ройтерс. В публикуваното от армията изявление за медиите не се съобщава чия собственост е самолетът, отбелязва ТАСС.

“Транспортен самолет Боинг 707, пренасящ месо от киргизстанския град Бишкек, кацна днес аварийно на летището Фатх”, се казва в изявлението. В резултат на кацането самолетът е излязъл от пистата за приземяване, блъснал се е в оградата и се е подпалил. Причините за произшествието се изясняват, както и информацията за убити и ранени сред екипажа и техническия персонал на борда на самолета. Според ирански медии е оцелял само бордовият инженер.

Алия Курбанова, прессекретар на бишкекското летище “Манас”, е заявила пред ТАСС, че самолетът е изпълнявал чартърен полет от Бишкек и е бил собственост на иранската компания “Паям еър”. Агенция Мехр съобщава, че самолетът е бил собственост на компания “Киргизстан еърлайнс”, отбелязва ТАСС. Той излетял от Бишкек и е трябвало да кацне на летището в иракския град Карадж. По погрешка обаче кацнал в друго разположено наблизо летище.

Причината за грешката е лошото време, съобщава агенция Фарс.

По информация на агенция Тасним самолетът е произведен между 1958 и 1979 г.

https://www.vesti.bg