БАНЕВ ОПИТВАЛ ДА ПОЛУЧИ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ В РУСИЯ

0
1310

Съдебни охранители са намерили телефон, скрит в кутия за сок, в килията на Николай Банев преди десетина дни. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев пред бТВ. По телефона Банев контактувал с руски лобисти и предлагал сформиране на евраазийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси.

Гешев уточни, че Банев е искал политическо убежище в Русия. На Банев е обещавана адвокатска защита пред Европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се е хибридна война в негова защита, в разговорите се споменава известен български журналист, който да почне тази медийна атака, каза Гешев.

За своето кариерно развитие Гешев коментира, че за него не стои въпросът дали да става главен прокурор. Важно е да си свърша работата, каза той. На въпрос коя ще е следващата акция на прокуратурата, Гешев обяви, че няма как да отговори, но бил казал на колегите си, че ще е тежко и трудно, ще бъдат оплювани, но ще е интересно.

Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат претърсени офиси на съдии и прокурори, да им бъде повдигнато обвинение, защо да не могат да бъдат претърсени офиси и на адвокати, заяви Гешев по повод разследването срещу адвоката Лазар Карадалиев за пране на пари, съобщи БНР.

Подадената жалба на Десислава Иванчева в съда в Страсбург не означава, че България ще бъде осъдена, бе коментарът на Гешев по делото срещу отстранената от поста кметица на „Младост“. На въпрос как ще коментира условията в ареста, в който беше държана Десислава Иванчева, Гешев отговори, че тя има право да се защитава по всякакъв начин. „За наказателната отговорност и за това, дали едно лице ще бъде осъдено или не решава съдът и това е различно дали някой се оплаква от условията в арестите. Иванчева има активна позиция и се опитва да се защити по всякакъв възможен начин – и в Страсбург, и чрез медиите, и тя има право на това, каза зам.-главният прокурор.