БАБИНДЕН В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ДОНЕСЕ ВЕСЕЛИЕ И ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ

0
2081

Първият ден на новата седмица дойде с един хубав повод за празнуване. По-точно с повод за отдаване на почит на едни от най-важните хора при появата на новия живот – бабите в миналото и акушерите и гинеколозите.

На 21 януари отбелязваме Бабинден. От 1951 година този ден официално е обявен за професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози. На Бабинден се почитат бабите-акушерки, които в миналото са помагали на жените да родят. Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. В някой краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи и пари. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното – паричка, вързана на червен конец. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

Празникът беше тържествено отбелязан и в община Генерал Тошево. Освен по клубовете и читалищата на територията на цялата община, официално събитие имаше и в сградата на Общинска администрация. Там кметът Валентин Димитров поздрави гостите от клубовете на пенсионера в града и беше закичен с китка здравец от бабите. След това той награди дежурния екип от ЦСНМП – Генерал Тошево, в състав: Димитър Алексиев – медицински фелдшер, Димитра Димова – медицински фелдшер и Теодора Петрова – санитар, за висок професионализъм, хуманност, гражданска позиция и оказана спешна помощ при раждане на дете в екстремна ситуация на 26 юли 2018 година.

Преди шест месеца, буквално при полеви условия, във филиала за Спешна медицинска помощ в град Генерал Тошево беше изродено бебе, тежащо 850 грама. Бебето е живородено в шестия месец с дишане и сърдечна дейност. Чудото на раждането е сътворено от дежурния екип фелдшер Димитър Алексиев, фелдшер Дида Димова и санитар Теодора Петрова. Тогава по време на дневно дежурство е приета жена на 21 години от село Снягово, община Генерал Тошево. Родилката е с болки в корема и обилен кръвоизлив. Бременна в шестия месец, тя е с контракции на две минути, при което настъпва преждевременно раждане. Вследствие на предприетите реанимационни действия на екипа, бебето изплакало и задишало. След това е транспортирано до Добрич.
На празника беше поздравен и акушер-гинекологът Иван Тодоров Иванов – доктор с дългогодишен стаж и опит.