АФИС: ЗА 40% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ОТГОВОРНО ЗА ХАОСА С ЕЛЕКТРОННИТЕ ВИНЕТКИ

0
2040

Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 г. Една пета са онези, които са опитали да сторят това, но не са успели. Повече от половината от шофьорите към този момент изобщо не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка. Това сочат данните от проучване на АФИС.

За неразборията с новата система за контрол върху движението по националната пътна мрежа близо 40% от хората обвиняват изпълнителната власт, а не фирмата изпълнител.

Според българите плащаме по-скоро за лошо пътно строителство и лоши пътни ремонти. На въпрос „Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?“ 22% отговарят „Всекидневно“, а други 23% – „Почти всеки ден“. 43% пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.

Проучването на АФИС показва още, че 55% от пълнолетните български граждани декларират, че шофират, а с 3% повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. От тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.

Данните показват, че мъжете шофьори са двойно повече от жените, както и че столичани по-често управляват колите си, отколкото жителите на останалите населени места. Най-голям дял са шофьорите между 30 и 60-годишна възраст. 56% от домакинствата притежават по една кола, а 13,4% – повече от една. Общо това прави близо 70% от българските домакинства.

Данните на АФИС са от национално представително проучване, осъществено в периода 14-19 януари. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.