Археолози откриха тайнствено послание, което може да промени историята

0
1712

Благодарение на компютърен томограф и 3D-модели учени са успели да надникнат във вътрешността на загадъчни глинени кълба, които те смятат за послание от миналото. 

В днешен ден по цял свят може да се срещнат 150 недокоснати образци от мистериозната”азбука”. Неотдавна археолози откриха още едно един образец, съдържащо доисторическа писменост, в която се крият неразгадани все още послания.

Вътре в него се намират малки фигурки с различни геометрични форми. Както съобщават медиите, експертите се интересуват от въпроса как са се записвали такива писма във време, когато хората не са владеели никаква писменост. Образци, сканирани от учените, са били най-рано открити при разкопки в местността Чога-Миш, която се намира в западен Иран, още през 1960-та година.

Сега находките оттам се намират в Източния Институт при Чикагския Университет. Възрастта на артефактите може да представлява около 5500 години. Това дава възможност да се заключи, че те са се появили 2 столетия преди изобретяването на най-ранните форми на писменост. Външната част на всяко от кълбетата има свой печат. Изследователите също така са попадали на находки с по два печата – оттолу и отгоре./pochivka.blitz.bg.