АЛО ИЗМАМНИЦИТЕ ВКАРАХА В СХЕМАТА И ИНТЕРНЕТ

0
2818

В Добрич вече има три случая на опити за измама след запознанство чрез Интернет, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев. Жертвите са самотни жени – на 30и няколко, 40 и няколко и 50 и няколко години. Измамникът се представя за богат чужденец, който комуникира с жертвите по скайп в разстояние на месец – два. После й казва, че ще й изпрати колет със злато, скъпи подаръци или бижута, но жертвата трябва да плати известна сума за митническите такси и документи. Парите се превеждат по банкова сметка в държави извън Европейския съюз, която веднага след това се закрива. „Много трудно успяхме да предотвратим единия от случаите в Добрич. Жената не ни повярва, че става въпрос за измама, но в крайна сметка не допуснахме това да се случи” – обясни Панчев. В друг от случаите жената не само дала своите пари, но взела и заем, за да доплати исканата сума.

През декември на територията на област Добрич са регистрирани два случая на телефонни измами по добре познатата схема – съдействие на полицейски служители. Едната измама е в град Тервел и е разкрита, а сумата е 3 700 лева. Според главен инспектор Красимир Манолов –  началник на сектор „Криминална полиция”, измамниците вече карат жертвите да носят парите в друго населено място, с цел по-трудното им установяване. Жената от Тервел е подмамена да занесе парите в Силистра. На място е заловено и мулето, което трябвало да прибере парите. Другата измама е в кв. „Рилци” и все още не е разкрита. Жертвата се разделила с 4 000 лева.

Телефонните измамници до толкова са усъвършенствали своите схеми, че жертвите не вярват на най-близките си роднини, както и на истинските полицаи, каза ст. комисар Никола Панчев. НДТ