Отказват лечение на български деца в чужбина заради недоверие към НЗОК

0
1406

Пенка Георгиева: Единственият полезен ход е Фондът за лечение на деца да остане да работи

В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. Пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, разказа за случая на 5-годишно дете със сърдечни проблеми. Детето е кандидатствало за лечение в университетска болница в Кьолн, откъдето обаче получава отказ. Друг пример е 9-годишният Стефан, на който също е отказано лечение – този път от Румъния.

„Лично изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо – защото имаме прекалено много просрочия“, коментира Георгиева в предаването “Преди всички”.

От Пациентски организации предупреждават за това от 2-3 месеца, когато стана ясно, че Фондът ще бъде закрит и ще премине към НЗОК. Чужди болници често предпочитат да лекуват децата чрез Фонда, а не чрез Касата, защото нямат доверие в нея. Георгиева добави, че това недоверие на болниците се наблюдава от доста време. Тя подчерта, че е задала редица въпроси до премиера и очаква отговори.

Георгиева очаква и проблеми с лечението на децата с левкемия: „Освен лечението на деца в чужбина, ние плащаме на около 30 деца медикаментите в България – за лечение на тежки онкологични заболявания. Тези деца няма да могат да получат своите лекарства. Това са медикаменти, които не са регистрирани и Касата не може да плаща, затова ги плаща Фондът. Това е абсурдно. Медицинските изделия, които плащаме за нашите деца в чужбина, също ги няма в позитивната листа на НЗОК“.

Пенка Георгиева пита какво ще правят всички тези болни деца и техните семейства, след като Фондът бъде закрит.

„В такъв нормативен хаос се вкара д-р Дечо Дечев (управител на Националната здравноосигурителна каса), че нямам обяснение защо го направи. Единственият полезен ход в момента е Фондът да остане да работи, както досега“, каза тя.

/Из интервю на Пенка Георгиева/

http://bnr.bg