КИРИЛ ДЕСПОДОВ Е ФУТБОЛИСТ №1 НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2018 ГОДИНА

0
1602

 

Най-добрият футболист на България за 2018 година се казва Кирил Десподов. Младият играч на ЦСКА-София прекрати хегемонията на Ивелин Попов, който през последните три години беше номер едно в България, но тази година остана едва шести. Талантливият футболист на “червените” победи в изключително оспорвана битка Георги Петков от Славия и Тодор Неделев от Ботев (Пловдив). 22-годишният национал събра 159 точки, като изпревари само с осем 42-годишния страж на “белите”, който има 151 точки. Звездата на “канарчетата” пък остана трети с актив от 149.

Кирил Десподов от първия път, в който попадна в призовата тройка, взе голямата награда. Преди 12 месеца нападателят на ЦСКА-София беше отличен с две отличия на церемонията “Футболист на година”. Тогава той беше избран за най-перспективен млад играч от журналистите, а също така получи награда на феновете за най-добър български играч. “За мен е голяма чест да получа тази награда. Но също така искам да кажа, че Тодор Неделев и Георги Петков се представиха много добре и също заслужаваха наградата. Благодаря на моите съотборници. Благодаря на ЦСКА – ръководството и феновете. Не забравям и всички треньори, които са ми развили качествата. Хвърлих много труд, за да спечеля тази награда. Ще съм много щастлив, ако мога да я заменя за титла с ЦСКА и класиране на националния отбор за европейското първенство”, заяви щастливият Десподов.

42-годишният Петков за втори път в невероятната си кариера се размина с приза “Най-добър футболист на България”. Той за трети път попадна сред тримата най-добри, като преди 10 години – 2008 година, бе подгласник на Димитър Бербатов, а през 2007 година бе трети, като и в двата случая носеше екипа на Левски. Именно трите му спасени дузпи на финала за Купата на България срещу “сините”, които изведоха Славия до първи трофей от 22 години, го доближиха толкова близко до една мечта.

Във втора поредна година пък Тодор Неделев се класира на трето място, като през 2017 година остана след Ивелин Попов и Мартин Камбуров. “Благодаря на журналистите, които са гласували за мен, и на тези, които не са. Надявам се с по-голямо постоянство да бъда на по-горните места в следващите години”, сподели Неделев.

Сред 10-те най-добри футболисти на България за 2018 година се наредиха още: Страхил Попов (Касъмпаша), Мартин Камбуров (Берое), Ивелин Попов (Спартак, Москва/Рубин), Николай Бодуров (ЦСКА-София), Пламен Илиев (Астра), Антон Недялков (Лудогорец), Станислав Костов (Левски).

В традиционната анкета гласуваха 118 спортни журналисти, представители на 48 медии.

ВСИЧКИ НАГРАДЕНИ НА ЦЕРЕМОНИЯТА “ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА – 2018”

Гол на годината в България за 2018 г. – Иван Петков (Етър)

Награда “Лъвско сърце – Трифон Иванов” – Михаел Ангелов

№1 в женския футбол за 2018 г. – Евдокия Попадинова

Най-перспективен млад играч – Валентин Антов (ЦСКА-София)

Най-добър чужденец в Първа лига – Клаудиу Кешерю (Лудогорец)

Най-добър вратар в Първа лига – Георги Петков (Славия)

Най-добър защитник в Първа лига – Николай Бодуров (ЦСКА-София)

Най-добър полузащитник в Първа лига – Тодор Неделев (Ботев, Пловдив)

Най-добър нападател в Първа лига – Мартин Камбуров (Берое)

Треньор №3 на България – Златомир Загорчич (Славия)

Треньор №2 на България – Димитър Димитров (Лудогорец/Иртиш)

Треньор №1 на България – Петър Хубчев (България)