„ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ“ ПО ПЪТЯ НА… ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ

0
2189
Protesters march during a demonstration by yellow vest movement in Brussels, Saturday, Dec. 22, 2018. Small incidents and struggles between protesters and police occurred during the march of some 100 protesters, inspired by the yellow vest protests in France, through the streets of Brussels. (AP Photo/Francisco Seco)

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на „жълтите жилетки“ още тази седмица. Причината – новият Закон за горивата (Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), който де факто влиза в сила тази седмица. Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници, каза пред БНР неговият говорител Симо Симов. „Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия“, заяви той. По думите му Законът за горивата поставя неизпълними условия.

В сдружението членуват около 100 фирми. За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки, предупреди Симов и добави, че протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни. Симов отбеляза, че нямат контакт с организаторите на „жълтите жилетки“ във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България и да помогнат. „Полагаме усилия да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да подкрепят призива ни за спиране на закона“, каза той. „Този път сме се написали кои сме, защото очакваме провокации – някой отново да вкара в нашия протест хора, които не знаят защо са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към държавата, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен продукт – петрола“, каза Симо Симов. „Положихме много усилия да решим по юридически и дипломатически път спирането на този несправедлив лобистки закон, който поражда огромен монопол. В крайна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон“, коментира Симов и подчерта, че единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание.

Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили, заради което Симов е на мнение, че държавният глава работи по двоен стандарт. „Безкрайно разочаровани сме от президентската институция“, подчерта още той. Същевременно Пламен Стоянов, член на УС на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, предупреди, че прилагането на закона ще значи де факто смърт на малките търговци на горива. А Симов заяви, че законът е гласуван със създаване на кворум, но при фактическото гласуване – от 15-тина депутати.

Ще припомним, че вече осем пъти „жълтите жилетки“ организират огромни протести във Франция за социална справедливост, а вече искат и оставката на президента Макрон. Протестите се подкрепят и от крайно леви и крайно десни формации. Протести на „жълти жилетки“ има и в Израел. А протестиращите „жълти жилетки“ в Белгия вече основават политическо движение и имат амбицията да се явяват на следващите избори за европарламент, както и за местни органи на властта. У нас също се чуват сред протестиращите идеи за създаване на политическо движение, което да бъде коректив на властта за провеждане на социална справедливост.