ДОМ-ПАМЕТНИК „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА

0
3316

Д-р Христо Боев и Диана Боева

В миналото българските музеи, и не само те, създават традиция да отчитат своята работа през предходната календарна година често чрез специални печатни издания. Така за поколенията остава съхранена паметта за стореното десетилетия назад. За Дом-паметник „Йордан Йовков”, като част от Регионален исторически музей – Добрич, също е осмислена необходимост в началото на всяка година да прави публична равносметка за дейността си през изминалата година. Въпреки многото предизвикателства, пред които е поставена сферата на културата в България, и въпреки ограничените финансови възможности на нашата институция, изводът ни е, че работихме сравнително успешно в най-важните за един музей направления: събирателско, научноизследователско, експозиционно, образователно и научно-популяризаторско.
През 2018 година дейността на Дом-паметник „Йордан Йовков” бе посветена на няколко значими годишнини: 130 години от рождението на Дора Габе, 140 години от рождението на Адриана Будевска, 50 години от смъртта на художника Петър Дачев и 40 години от смъртта на балетмайстора Анастас Петров. Разбира се, не беше забравен и патронът на Дом-паметника – Йордан Йовков.
Ежедневната музейна работа трудно може да се представи чрез обикновена статистика, но все пак е необходимо да се позовем на фактите, за да илюстрираме донякъде работата си през изминалата година. За нас е особено радващ фактът, че интересът на посетителите към нашия музей не намалява. Затова всяка година от 1 май до 1 октомври отваряме врати за цели пет месеца, през които Дом-паметникът няма почивен ден. През останалите седем месеца посрещаме своите гости освен в работните също в почивни и празнични дни след предварителна заявка. Този непрекъснат контакт с музейната публика ни дава така необходимата обратна връзка, която е коректив в нашата работа.

Нощ на музеите

През 2018 година обогатихме фондовете си с над 500 броя нови експонати и инвентаризирахме над 3 500 музейни единици. Постигнахме този резултат и благодарение на организираните две експедиции – през пролетта и есента. През месец март заснехме местата в град Варна, където са живели Йордан Йовков, Петър Дачев и Анастас Петров и издирихме нови материали за тях в Регионална библиотека „Пенчо Славейков” в морския град. А през месец ноември посетихме град Хисаря и заснехме „Вила Петрович“, където Йовков се е лекувал през октомври 1937 г., дни преди смъртта си в Пловдив. За нас бе като поклонение пътуването до село Жеравна. Фотодокументирахме родната къща на писателя, както и уредената в нея постоянна експозиция.
Експозиционната ни работа през миналата година бе ориентирана най-вече към художника Петър Дачев. Между 2 май и 15 август участвахме с шест картини в уредената от Софийска градска художествена галерия изложба „Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век”, част от културната програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По същото време във фоайето на Дом-паметника бяха уредени две изложби с творби на Петър Дачев. Първата – от края на май до средата на юни, представи екзотичните цариградски пейзажи на художника. Те бяха избрани заради гостуването на проф. Хюсеин Мевсим от Анкарския университет, чиято книга „Петър Дачев и Истанбул” представихме в нашия музей на 29 май. Много увлекателно ученият нарисува с думи истанбулските потайности, описани от художника в книгата му „Непознатият Цариград” (1942 г.) и нарисувани върху многодройните му графични и живописни скици. Изследването на проф. Мевсим се базира на фонд „Петър Дачев” в Дом-паметник „Йордан Йовков”. Затова интересът към събитието, което съчета слово и образ, беше голям.
През летния сезон зарадвахме музейната публика с красиви морски пейзажи на художника от Северното ни Черноморие, които обагряха фоайето ни в ултрамарин от средата на юни почти до края на ноември. А на 13 декември разказахме в десет фотодокументални табла за „превъплътителката” Адриана Будевска, като представихме и емблематични експонати от нейния фонд, съхраняван в нашия музей. Тази временна експозиция е част от усилията ни да се съхрани жива паметта за голямата българска драматична артистка, наречена царицата на трагедиите. Неслучайно вече няколко години РИМ – Добрич работи върху проекта „Реставрация по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща музей „Адриана Будевска”, който се надяваме да приключим успешно тази година с помощта на Министерството на културата и Община град Добрич.
За Деня на независимостта бяхме домакини на временната експозиция „Книжовното наследство на Добруджа през Възраждането“ с автори д-р Николай Тодоров – директор на Регионален исторически музей – Силистра, и Надежда Иванова – уредник в Регионален исторически музей – Добрич, която бе на вниманието на публиката до 10 декември.

Литературното кафене

Музеят ни се включи и в престижната изложба „Целият този балет“ в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, посветена на първосъздателя на българския балет Анастас Петров и на началото на професионалното балетно изкуство в Пловдивската опера. Изложбата бе инициатива и дело на Библиотеката, Регионален исторически музей – Добрич и Държавна опера – Пловдив и бе експонирана от 6 до 30 ноември.
Научно-популяризаторската ни дейност също бе разнообразна, но разбира се, съобразена с профила на музея. Една от основните ни задачи всяка година е стимулиране на четенето – особено сред най-младите. Макар и специфична индивидуална дейност, изискваща вглъбяване, четенето може да бъде събитие, споделено с други хора. Такива са познатите и все по-популярно напоследък „маратони на четенето“ и „паради на книгите“. Така се връщаме към онези времена, когато групата е общувала със словото предимно устно дори когато вече е имало книги. Всеизвестен факт е, че малкото грамотни хора са предавали посланията на писаните текстове на останалите чрез четене на глас.
При нас също стана традиция вглъбеното индивидуално четене да се провокира чрез читателски маратони. През 2018 година проведохме два такива – през пролетта и през есента. В седмицата между 23 и 26 април посветихме маратона на 130 години от рождението на Дора Габе, като припомнихме на стотиците деца, които се включиха в него, най-любимите детски стихотворения и разказчета на голямата ни писателка. Част от тази седмица бе също четенето на румънска литература и един своеобразен маратон от друг вид: представяне на четири книги на четирима различни румънски писатели в един ден – на 23 април. „Край границата: дни на румънската литература“ – така озаглавиха проявата д-р Христо Боев – преводач на изданията, и Диана Боева – преподавател по български език и литература в ЕГ „Гео Милев“, които по атрактивен начин ги представиха пред добричката публика, а след това гостуваха и на други добруджански градове. Четирите романа бяха знакови творби като: „Рускинята” (1933 г.) на Джиб Михаеску, „Произшествието” (1940 г.) на Михаил Себастиан, „Ангелус” (2010 г.) на Руксандра Чесеряну и „Дефект” (2011 г.) на Флорин Иримия. По този начин Дом-паметникът затвърди усилията си от последните няколко години да представя класическа и съвременна румънска литература, активно превеждана напоследък от живеещия в нашия град д-р Христо Боев.
И през есента (22 – 26 октомври) седмицата на четенето бе посветена на 130 години от рождението на Дора Габе. Открихме я чрез съчетаване на изложбата „Моят любим литературен герой“ на възпитаници на Олга Иванова – преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Христо Ботев“ в Добрич, и стартиралия маратон на четенето именно със средношколци от Литературен клуб „Таланти“ при същото училището с ръководител Димитрина Костова – учител по български език и литература. Те представиха свои авторски текстове и изрецитираха любими стихотворения на Дора Габе. Това добро начало провокира участие и на други ученици. Завършихме седмицата с посещение на целия випуск четвъртокласници от СУ „П. Р. Славейков“ в Добрич. Децата се запознаха с нови факти за живота и творчеството на поетесата и много емоционално изпълниха нейни творби.
За поредна година Дом-паметникът се включи и в инициативата Нощ на литературата. На 9 май от 18.00 до 22.00 часа известният добрички лекар д-р Искрен Димитров чете пред немногобройна, но изкушена от словото публика откъс от романа „Къщата на глухия“ (2012 г.) на словашкия автор Петер Крищуфек. Десетина дни след това отворихме широко врати за музейната публика в Нощта на музеите. През 2018 година РИМ – Добрич отбеляза 65 години от своето създаване с ретроспективната изложба „Музеят – пътуване през времето“.
Различните видове конкурси са друга възможност за нас да провокираме най-младата си публика. Стимулирането на творческото начало у децата би трябвало да е една от основните грижи на обществото. Рисуването с четка или с думи е трудно, но и развиващо въображението креативно занимание. Организирахме както вече традиционния национален средношколски конкурс за поезия „Възкресения“, чиито резултати се обявяват години наред винаги на Велика Сряда, така и два нови конкурса за рисунка. Първият бе ориентиран към най-малките – децата от предучилищна възраст, и затова бе онасловен „Нарисувай приказка“ по творба на Дора Габе. С картините на номинираните деца беше уредена изложба през месец май във фоайето на Дом-паметника, а наградените бяха включени в уникалното двуезично българо-италианско издание с разкази на Дора Габе „Добруджа някога“. Вторият бе посветен на Петър Дачев. Учениците бяха провокирани да създадат картина-реплика по морски пейзаж на художника. На специална церемония бяха наградени най-добрите творби и с тях бе уредена изложба в Дом-паметника през месец октомври.
Музеят ни организира и една доста иновативна инициатива: Литературно кафене в Клуб „Бакарди“ в чест на 130 години от рождението на Дора Габе. Бе възсъздадена една от масите в прочутата софийска сладкарница „Цар Освободител“ – средище на интелектуалци и хора на изкуството, обезсмъртена в известния шарж на Александър Добринов „Кафене Цар Освободител“ (1935 г.). На 11 октомври от 11.00 часа – в навечерието на връчването на Литературната награда на името на Дора Габе, бе възсъздадена масата на писателките. На нея седяха Дора Габе, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Яна Язова, издателят на „Вестник на жената“ Христо Чолчев и оперният певец Петър Райчев. В техните образи се превъплътиха артистът Красимир Демиров (като Христо Чолчев), любителите театрали от гр. Генерал Тошево Райна Стойчева и Илиана Иванова (като Дора Габе и Елисавета Багряна), както и музейните специалисти Цветан Сашев (като Петър Райчев), Лена Кирилова (като Фани Попова-Мутафова) и Николета Николова (като Яна Язова). Идеята бе събитието да отиде при публиката, така че за половин час всички случайни посетители на Клуб „Бакарди“ да попаднат в 30-те години на ХХ век и да чуят разговора между именитите гости на кафенето.
Подобен интерес провокира и драматизацията върху разказа „По жицата“ от седмокласници на СУ „П. Р. Славейков“ с ръководител Марияна Калчева – учител по български език и литература. На рождения ден на Йордан Йовков – 21 ноември, учениците влязоха в ролите на Моканина и Гунчо, Нонка и нейната майка. Със завидни умения те пресъздадоха трагедията в обикновеното селско семейство и показаха какво означава младите хора не просто да прочетат, а да преживеят класиката.
Патронният празник на първото в страната училище, което приема името на Йордан Йовков веднага след смъртта на писателя – варненското ОУ „Йордан Йовков“, бе тържествено отбелязан в нашия музей. Учениците не само се запознаха с живота и творчеството на белетриста, но талантливо драматизацираха откъси от разказите „По жицата“, „Серафим“ и „Шибил“. Радваме се, че вече е традиция това училище да посещава Дом-паметника всеки ноември. Би било добре подобна традиция да си създадат и други учебни заведения, носещи името на писателя.

Ученици от СУ Димитър Талев със своя класен ръководител – Красимира Хинева, на събитие в Дом-паметникя

Отново през месец ноември второкласници от класа на Росица Господинова и Снежина Чекелова от СУ „Св. Климент Охридски“ в град Добрич проведоха в Дом-паметника викторина, посветена на патронния празник на училището, на Деня на народните будители и Деня на християнското семейство. Малките ученици демонстрираха уменията си по български език и литература, математика и изобразително изкуство. Оспорваната надпревара стана истински празник с много награди и позитивни емоции.
През 2018 година във фоайето на музея – едно вече утвърдено културно пространство в град Добрич, бяха организирани 13 прояви за представяне на книги и други литературни издания. Стартирахме през месец април със събитието „Край границата: дни на румънската литература“ и приключихме непосредствено преди Коледа. На 10 май ни гостува софийското издателство „Милениум“ в лицето на неговия редактор Анелия Узунова. Бе представена книгата на добричкия филолог и историк Веселин Игнатов „101 мита от българската история“. Пет дни по-късно посрещнахме проф. д-р Димитър Димитров от Югозападния университет в Благоевград. Той представи книгата на нашия колега доц. д-р Цветолин Недков „Планът за преобразяване на Южна Добруджа (1951 – 1956 година)“. Още на следващия ден музейната публика се наслади на сладкодумието на изтъкнатия музикален деятел и диригент Петър Крумов. Представихме книгата му „Моята Добруджа“, в която той описва своя професионален път. Два филма, свързани с фолклорната музика на Добричкия и Силистренския регион, онагледиха словото на автора.
Месец юни също бе богат на събития. На 5 юни шестокласниците от класа на г-жа Радостина Калчева от СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич представиха пред своите родители, учители и съученици сборника с авторски творби „Шепа красота“. Изданието включва текстове и илюстрации от учениците, с които са участвали в различни общински, регионални и национални конкурси. На следващия ден бяхме домакини на представянето на книгата „Къде е Душата в театъра на живота“ от Учителя Кираел (чрез Надежда Писарова). Събитието бе организирано от Център за природосъобразен живот и взаимопомощ – Добрич.
Наесен музеят ни посрещна нови гости. На 18 септември Драгомил Георгиев представи новелата на Драгни Драгнев „Време за сбогуване“, отпечатана в добричкото издателство „Матадор“. А в Деня на поезията и музиката – 1 октомври, отново срещнахме добричката публика с известния пазарджишки литературен критик Никола Иванов, който представи съставения от него първи том на двутомника с поезия и проза за деца и възрастни на Дора Габе. Томът е поредната книга от Библиотека „Музеи на български писатели“ на издателство „Славена“. Гост на събитието бе и директорът на издателството Николай Якимов.
Две седмици по-късно поетът Сашо Серафимов представи книжка 2 – 3 на сп. „Антимовски хан“ за 2018 г., посветена на 130 години от рождението на Дора Габе и 50 години от смъртта на Петър Дачев. В събитието участваха автори на публикации в броя, включително и специалисти от нашия музей.
На 20 ноември бе представено за първи път и поредното изследване на Рада Въртунинска върху творчеството на Йордан Йовков „Усмивката – емоционален щрих в творчеството на Йордан Йовков“. И с тази своя книга авторката демонстрира интерес към неизследвани територии в прозата на белетриста и задълбочено познаване на неговия художествен свят.
Малко преди светлите рождественски празници – на 14 декември, с „Коледна благословия“ приключихме 2018 година, представяйки двуезичната книга „Добруджа някога“ – разкази от Дора Габе, финансирана от Община град Добрич. Изданието е дело на РИМ – Добрич и Културна асоциация с идеална цел „Паралел 43“ – Рим (където то бе презентирано в Българското посолство на 15 декември). Малките автори на илюстрациите в изданието – деца от добрички детски градини, както и цялата публика в Дом-паметника бяха благословени от второкласниците от Клуб „Златна ябълка“ към СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич с ръководител Руска Симеонова. Наричанията за здраве, берекет и сполука ни изпълниха с надежда за една наистина успешна 2019 година.
Нашата разностранна дейност не би била възможна без подкрепата на Министерството на културата и Община град Добрич; без сътрудничество с колеги от региона и страната; без активността на учителите и учениците от детските градини и училищата в града и областта; без съдействието на нашите дългогодишни партньори от Сдружението на писателите в Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“, Художествена галерия, Държавен архив – Добрич, Държавен куклен театър „Дора Габе“, Драматичен театър „Йордан Йовков“, Общински младежки дом „Захари Стоянов“; без професионализма на хора, с които работим почти ежедневно: дизайнера и издателя Илия Вълчев и Иван Иванов – управителя на фирма „Ларго сити“; без подкрепата на местните и националните електронни и печатни медии. На всички благодарим! Надяваме се и през 2019 година да реализираме голяма част от своите проекти съвместно!

Кремена МИТЕВА – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest