Световната купа трябва да се върне към формата си от 1996-а и от 2004-а година и да се провежда на различни континенти. През 2016-а година турнирът се състоя изцяло в Торонто (Канада).
Турнирът включва осемте най-силни нации в хокея на лед след олимпийския турнир и Световното първенство се приема за третото най-силно състезание. Турнирът стартира като Купата на Канада, а до момента е имал три издания.
Участниците са Големите шест: Русия, САЩ, Канада, Швеция, Финландия и Чехия, а към тях са прибавени Германия и Словакия.
Отпадането от календара през 2020-а година е заради претрупан календар и липса на достатъчно високи финансови възнаграждения, които да удовлетворят както федерациите, така и играчите.
“Хокеистите и федерациите ще се концентрират в следващите месеци върху дискусията за мястото на този турнир в дългосрочния хокеен календар. Имаше вариант да се проведе през есента на 2020-а година, точно преди началото на сезона в НХЛ, но за да се организира такова първенство просто не ни стига времето, се казва в съобщението на НХЛ.
В трите издания до момента две победи са спечелили играчите на Канада, а една купа е във витрината на федерацията на САЩ.

Коментирай